Când ne gândim la eticheta legată de cadouri, de cele mai multe ori avem în vedere cum să oferim sau ce să oferim drept cadou, astfel încât destinatarul să se simtă preţuit şi respectat. Totuşi, la fel ca în cazul oferirii de daruri, există reguli de comportament elegant şi atunci când primim cadouri. Dacă au existat situaţii în care nu ai ştiut exact cum să reacţionezi în faţa unui cadou neaşteptat sau nepotrivit, iată câteva reguli generale de politeţe care te vor ajuta să ieşi cu faţa curată din orice situaţie.
Mulţumeşte cu sinceritate
Atunci când primeşti un cadou care îţi place cu adevărat sau pe care ţi-l doreai foarte mult, este uşor să mulţumeşti foarte sincer şi să te arăţi încântat, spre bucura celui care ţi l-a oferit. Situaţia mai dificilă apare atunci când cadoul este o surpriză neplăcută sau, mai mult, este un cadou total nepotrivit. Ce faci când eşti pus în astfel de circumstanţe? Ei bine, exact acelaşi lucru! Mulţumeşti persoanei care ţi l-a oferit şi, în mod ideal, găseşti ceva pozitiv de spus despre obiectul primit. Dacă un cadou este nepotrivit, încearcă să îţi foloseşti simţul umorului, mai ales dacă eşti în public, şi discută ulterior cu persoana care ţi l-a oferit, în privat, pentru a-i explica ce te nemulţumeşte. Cu toate acestea, ţine minte că, fie şi în cazul unui cadou care nu-ţi place, persoana sau persoanele care ţi-l oferă au avut, cel mai probabil, cele mai bune intenţii şi merită un zâmbet şi recunoştinţa ta.
Oferă la rândul tău (dacă e cazul)
În cazul petrecerilor de Crăciun, când toată lumea primeşte daruri, este politicos, după ce ai primit un cadou de la cineva, să îi oferi, la rândul tău, ceva. Dacă se întâmplă să nu fi achiziţionat nimic pentru persoana respectivă, pur şi simplu mulţumeşte-i şi nu mai comenta nimic altceva. Remarci de genul „Vai, dar eu nu ţi-am luat nimic!” sau „Eu nu am cumpărat încă niciun cadou!” îi vor pune pe ceilalţi în ipostaze delicate. Mai bine le cumperi ceva a doua zi.
Cadouri gastronomice
În cazul cadourilor gurmande: cutii cu prăjituri, vinuri, bomboane de ciocolată etc. politeţea te obligă să le deschizi imediat şi să le împarţi cu toţi cei prezenţi. Dacă îţi sunt transmise prin curier, pe lângă mulţumiri, nu uita să îi comunici persoanei care ţi le-a trimis cât de mult ţi-au plăcut.
Întreabă înainte de a deschide cadoul
Aici cultura fiecărui popor joacă un rol important. De exemplu, francezii consideră că este nepoliticos să nu deschizi un cadou imediat ce l-ai primit, în timp ce la alte popoare contrariul este valabil. Pentru că nu ştii întotdeauna ce este într-o pungă sau o cutie de cadou, alege calea de mijloc şi întreabă persoana care ţi-a oferit cadoul dacă îl poţi deschide, mai ales dacă de faţă sunt şi alte persoane. Când primeşti drept cadou haine sau tablouri, de exemplu, nu ezita să trimiţi o poză celui care ţi-a oferit un astfel de dar cu obiectul vestimentar atunci când îl porţi sau cu tabloul atunci când l-ai pus pe perete. Cu siguranţă va fi un gest apreciat.
Pentru o eleganţă desăvârşită
Câteva obiceiuri „de import” sunt din ce în ce mai apreciate şi în ţara noastră. Unul dintre ele se referă la micile cadouri care se oferă la finalul unei petreceri aniversare, mai ales cele pentru copii. Nu e vorba despre nimic preţios, ci despre mici atenţii, de genul mingiuţe, bomboane, bijuterii de plastic, autocolante etc. Este un obicei elegant şi amuzant, mai ales pentru cei mici. În cazul petrecerilor pentru adulţi, „noblesse oblige” ca a doua zi să scrii mesaje de mulţumire celor care au participat şi ţi-au adus cadouri. În societatea de astăzi, un SMS sau un email este de ajuns, dar dacă te învârţi în cercuri deosebit de elegante, nu uita că nimic nu se compară cu un bilet scris de mână.
Tuturor ne place să primim cadouri, dar şi a le oferi este o mare bucurie, aşa cum a şti să le primeşti poate fi o artă!
Sursa foto: Pexels.com

