Curierul de Iasi

ECOAGRIS, pledoarie pentru o alimentaţie sănătoasă

Mii de vizitatori au luat cu asalt standurile expoziţionale din cadrul ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta, ediţia a V-a, deschis vineri, 4 februarie la Biserica Toma Cozma din Iaşi. Deschiderea oficială a fost precedată de un moment de rugăciune oficiat de PC Părinte Mihai Mărgineanu, PC Părinte Aurel Mărgineanu şi PC Părinte Iustinina-Ionuţ Răduc.

Zeci de producători şi mii de vizitatori

Primele seri ale ECOAGRIS s-a bucurat încă de la început şi se bucură în continuare de participarea unor producători consacraţi din diferite judeţe ale ţării (Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava, Braşov, Sălaj, Giurgiu, Constanţa, Argeş, Arad etc.) precum şi a unor societăţi recunoscute pe plan internaţional (Israel, Ungaria, Olanda, Italia).

La această a V-a ediţie sunt prezenţi 30 de producători; majoritatea sunt din judeţul Iaşi întrucât ne-am propus promovarea produselor locale, dar sunt prezenţi şi producători recunoscuţi din alte zone ale ţării. De asemenea, există şi reprezentanţi de pe plan internaţional având produse de calitate, precum brânzeturi din Olanda, preparate din carne din Italia, produse cosmetice din Israel şi dulciuri naturale din Ungaria. Am considerat binevenit şi foarte util acest schimb de experienţă pentru a îi impulsiona cât mai mult pe producătorii locali să realizeze produse de o înaltă calitate – a declarat Vasilica Onofrei, Consilier Relaţii Publice la Bioma Agro Ecology Co.

Carnea porcului de Mangaliţa, sănătoasă şi gustoasă

Dintre produsele cele mai căutate la ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta, s-au numărat: preparatele din carne de porc Mangaliţa, fără colesterol, din Maramureş, produse tradiţionale din carne din Neamţ, brânzeturile din Fundata – Braşov şi Olanda, prăjiturile de casă, plăcintele şi sărmăluţele din Maramureş, fructele şi legumele din Maramureş, magiunul şi zacusca de Topoloveni, produse de panificaţie şi patiserie, mierea de albine din Iaşi, precum şi cosmeticele naturale.

Carnea de porc Mangaliţa – a explicat domnul Ioan Tătăran, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Maramureş – este o carne marmorată având grăsime intramusculară, ţesutul este maturat, nu conţine toxine, are conţinut scăzut de apă, calităţi gustative foarte bune. De remarcat este faptul că grăsimea de porc Mangaliţa conţine Omega 3 (acizi graşi nesaturaţi) la fel ca şi grăsimea de somon. Datorită acestor calităţi carnea şi preparatele din carne de Mangaliţa sunt recomandate în alimentaţia persoanelor cu boli cardiovasculare, precum şi în alimentaţia copiilor sau a persoanelor în vârstă. Societatea noastră este prima care a reînnodat firul rupt al creşterii şi prelucrării cărnii de Mangaliţa oferind consumatorilor produse sănătoase de înaltă calitate.

Cursuri gratuite de gătit în atelierul gastronomic

Noutatea ediţiei a constituit-o inaugurarea Atelierului gastronomic în cadrul căruia doamna Rodica Ţiplea, producător tradiţional din Maramureş, a gătit plăcinte şi sărmăluţe după metode tradiţionale. În dorinţa de a diversifica activităţile şi de a angaja cât mai mult interesul vizitatorilor, ne-am dorit ca fiecare ediţie să vină cu elemente de noutate. Astfel, la ediţiile viitoare, vom dezvolta şi mai mult Atelierul gastronomic, lansând invitaţie elevilor şi studenţilor, care vor participa la Cursuri gratuite de gătit produse tradiţionale, conştientizând importanţa lor pentru sănătatea fiecăruia dintre noi – a declarat Vasilica Onofrei, Consilier Relaţii Publice la Bioma Agro Ecology Co.

ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta a adaugat încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici şi inputuri autorizate pentru agricultura ecologică (fertilizatori şi amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar) sau tratamente ecologice pentru protecţia mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecţia mediului, zootehnie sau industria alimentară.

Următoarele ediţii ale ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta, organizat de Bioma Agro Ecology Co la Biserica Toma Cozma din Iaşi se vor derula în perioadele 18-20 februarie, 4-6 martie şi o ediţie specială de Sfintele Paşti, respectiv 15-17 aprilie a.c.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top