Business

Etapele unui proces de creare brand

specialiști în branding de la Armeanu Creative Studio

La nivel modial există peste jumatate de milion de branduri si peste 61 de milioane de mărci îngresitrate.

Care este însă diferența între un brand și o marcă înregistrată? Marca înregistrată poate fi un simbol, un nume, sau în cele mai multe cazuri ambele, și are ca scop să identifice un produs sau un serviciu. Marca înregistrată, denumită și comercială, este în fapt o proprietate intelectuală care îl protejează pe proprietarul său de eventuale folosiri abuzive de către terți.

Brandul este în schimb o entitate atât comercială cât și socială, care depășește sfera bunurilor și a serviciilor, și devine un lucru dorit, spre care oamenii aspiră.

Un brand puternic este un brand recunoscut cu care cât mai mulți doresc să se identifice. Brandurile titanice, care au vechime în ordinul deceniilor, se adaptează continuu la schimbările prezente și anticipează viitorul. Ele sunt validate atât de timp cât și de mulțimea de consumatori pentru că reușesc să îți mențină promisiunea asumată.

În vremurile prezente, brandurile se războiesc să își mențină cota de piață, să aducă inovație și să satisfacă în mod continuu publicul țință. În această luptă intră adesea și brandurile nou create, businessuri îndrăznețe și idei inedite. Nu toate reușesc să se mențină și puține au într-adevăr succesul dorit. Pentru un succes pe termen lung, totul începe cu baza, cu modalitatea în care este construit brandul.

Arhitectura de brand este cea care face diferența între succes și eșec. Prima etapă în crearea unui brand este cercetarea. Se analizează competiția pe piață din toate punctele de vedere ale brandului: imaginea (felul cum sunt prezentate bunurile sau serviciile, culorile și imaginile folosite, textele și fotografiile, abordarea minimalistă sau complexă, abordarea stridentă sau discretă, etc.), vocea (cum se adresează brandul maselor de oameni, care este atitudinea acestuia față de public) și mesajele (cum și în ce manieră comunică). Odată ce se identifică aceste aspecte, se trece la trasarea caracteristicilor propriului brand și se identifică punctele forte precum și elementele care îl fac diferit față de competiție.

Se identifică de asemenea care este publicul țintă, valorile și nevoile acestuia și modalitatea prin care viitorul brand va știi să se adreseze acestora. Se conturează de asemenea și personalitatea brandului și principiile pe care le susține alături de promisiunile pe care și le asumă să le livreze către consumatorii săi.  Aceste sunt doar o parte din elementele ce compun dimensiunea unui brand puternic. Toată personalitatea brandului, odata stabilită și asumată trebuie comunicată prin vizual către public. Aici intervine o adevărată provocare în a găsi cea mai bună direcție vizuală care să reprezinte cu adevărat brandul și să scoată la înaintare atu-urile principale. Atât arhitectura de brand cât și procesul de creație grafică al acestuia este realizat de către specialiști în branding de la Armeanu Creative Studio. Durata de creare a unui brand poate dura de la 1 lună la 6 luni în funcție de complexitatea proiectului și este un proces ce nu trebuie grăbit.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top