Business

Care este rolul unui notar public?

un notar public

Principalele misiuni ale unui notar public sunt sfaturile si redactarea actelor. Este un jurist cu misiune de autoritate publica care pregateste contracte in forma autentica in numele clientilor sai. El isi exercita functiile intr-un cadru liberal.

Misiunile unui notar public

Notarul, un functionar public

Notarul este un functionar public, care intervine in toate domeniile dreptului: familie, proprietati imobiliare, patrimoniu, afaceri, mediul rural, comunitati locale.

Actionand in numele statului, numit de ministrul justitiei, el confera actelor pe care le scrie un angajament de seriozitate si autenticitate. Aceasta inseamna ca are adevarate prerogative ale puterii publice, pe care o primeste de la stat.

Notarii sunt functionari publici infiintati pentru a primi toate actele si contractele carora partile trebuie sau doresc sa li se acorde caracterul de autenticitate. la acte de autoritate publica.

Notarul public, un profesionist in autentificarea faptelor

Un notar public are puterea de a autentifica faptele prin aplicarea sigiliului si a semnaturii sale. El este astfel oficial martorul vointei exprimate de oamenii care le semneaza.

Un tert impartial, isi asuma un angajament personal cu privire la continutul si data actului. Acest act este apoi impus cu aceeasi forta ca o judecata finala.

El explica, insoteste si ofera sfaturi obiective, respectand legea si vointa partilor. Ca atare, notarul este magistratul amiabil, actor al unei justitii de comun acord si care participa la reglementarea intereselor antagoniste. De asemenea, el ofera sfaturi si asistenta zilnica pentru toata lumea, in afara de orice disputa.

Notarul public, un profesionist liberal

Desi investit cu autoritate publica, notarul isi exercita functiile intr-un cadru liberal, asigurand astfel o forma moderna de serviciu public, fara niciun cost pentru stat, intrucat isi asuma responsabilitatea economica pentru studiul sau.

Este un profesionist liberal, platit de clientii sai pentru serviciile pe care le ofera (si nu de catre contribuabili) in functie de o rata stabilita de stat, care organizeaza astfel o punere in comun a costurilor.

Descrierea sarcinilor unui notar public

La redactarea contractelor de casatorie, testamentelor, regulamentelor de mostenire, notarul consiliaza familiile. El trebuie sa fie capabil sa-si faca cunostintele juridice accesibile. Notarul poate gestiona, de asemenea, afacerile clientilor sai, in special patrimoniul familiei, imobilele si bunurile mobile. El poate juca rolul de consilier in investitii financiare pentru a creste averea clientului. Notarul este obligat prin secretul profesional. Rolul sau de consultanta pentru companii este in crestere. Notarul poate sustine un antreprenor – prin redactarea statutelor sale, prin negocierea contractului sau de inchiriere comerciala – sau poate indruma o persoana care cumpara o afacere. De asemenea, poate oferi consiliere juridica sau fiscala companiilor, la fel ca avocatii si avocatii corporativi.

Particularitate: un notar nu poate primi acte pentru membrii familiei sale. Cu toate acestea, nu i se interzice consilierea membrilor familiei sale: el poate insa finaliza actele si poate cere unui coleg sa-l asiste.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top