A lucra pe cont propriu nu inseamna neaparat sa comunici in nume propriu. Creare brand propriu ca freelancer are multe avantaje care iti permit sa te diferentiezi si sa iti imprimi stilul. Iata un rezumat a motivelor grozave pentru care ar trebui sa te gandesti sa iti deschizi propriul brand.
Branding independent
In practica, crearea unui brand distinct de numele tau este posibila indiferent de forma juridica pe care o adopti pentru activitatea ta de independent. Fie ca operezi printr-un SRL (care are personalitate juridica) sau ca antreprenor individual (PFA), nimic nu te impiedica sa creezi o entitate cu nume propriu.
Un brand este mai linistitor
Primul motiv invocat pentru crearea unui brand este, fara indoiala, beneficiul imaginii pe care acesta o ofera si relatia personalizata pe care o permite sa o stabileasca cu clientii sai. In cazul unui brand dedicat activitatii tale independente, profesionalismul tau este ceea ce permite sa transmita. Ajuta sa lupti impotriva imaginii de freelancer amator (care nu lucreaza cu norma intreaga sau care pleaca adesea in vacanta…), prin accentuarea laturii tale antreprenoriale: nu doar incepi un freelancer, ci creezi o afacere. Pentru clientii tai, aceasta inseamna ca nu trebuie sa aiba de-a face cu un lucrator singur, ci cu o afacere pe care ai creat-o.
Un brand este o poveste pe care o spui
Este adesea dificil sa vorbesti despre tine . Un brand iti permite sa evidentiezi unicitatea abordarii tale , prin „branding” . Numele pe care il alegeti si identitatea (in special vizuala) pe care o construiti va reflecta viziunea , conceptul. De exemplu, numele „Blanche” evoca simplitate, minimalism. Este vorba de a-ti impune stilul si de a- ti infuza personalitatea in aceasta noua entitate care trebuie sa iti evoce imediat valorile. Astfel, brandul tau iti permite sa te diferentiezi, prin crearea unei „povestiri” care vorbeste cu tinta ta .
Un brand pune bazele unor activitati multiple
Astazi alegi sa lucrezi solo, dar ce se va intampla peste 5 sau 10 ani? Daca afacerea ta merge bine, mai devreme sau mai tarziu va trebui sa delegi sau sa combini alte abilitati pentru a satisface noi clienti. Creandu-ti brandul, te proiectezi ca seful propriei agentii si anticipezi includerea de noi asociati. A avea brandul iti permite sa pui bazele unei activitati viitoare in care sa nu mai fii singur la carma navei.
Promovarea unui brand este mai usoara (in special prin intermediul retelelor sociale)
Instrumentul esential pentru a promova brand – ul este, evident , site-ul tau. Este o vitrina (in sensul strict al termenului). Depinde de tine sa faci din acest spatiu publicitar dedicat brandului tau un instrument de conversie pentru viitorii tai clienti. A-ti face publicitate online implica si mobilizarea celor din jur – familia si prietenii – si solicitarea retelei tale profesionale.