Stiri

Ghid de supravietuire pentru Sarbatorile Iasului

Sarbatorile orasului Iasi vin la pachet cu un amestec foarte divers de oameni. Daca in 2010 Marius Sescu scria un ghid de supravietuire, cred ca a venit momentul in care ar trebui sa ii facem un mic update. Nu de alta, dar desi pare ca lucrurile s-au schimbat, in esenta totusi treaba sta cam la fel.

Toamna e aglomerata la Iasi. Daca pe 15 septembrie incepe scoala si ne clatim ochii la semafoare cu parinti care isi duc odraslele la scoala, pe 1 octombrie incep facultatile si nu ne mai uitam la frumoasele mamici. Acum ne uitam la tineret, la viitorul tarii noastre. Realizati ca traficul din oras creste considerabil si, din pacate, dureaza un pic sa ne adaptam. Si cand zic adaptare, ma refer la a sta la coada la orice. La coada la semafor, la coada la supermarket, la coada pentru usile rotative din mall-uri, cafenele, restaurante si asa mai departe.

Surpriza totusi vine dupa prima saptamana din octombrie, fix dupa ce toti studentii isi aranjeaza elegant toate borcanele cu zacusca pe pervazul camerelor de camin. Ei bine, dupa prima dezvirginare a plasei de rafie primita pe maxi-taxi de la parinti, in orasul Iasi se aduna pelerinii care vin sa se inchine la sfintele moaste ale Paraschivei, ocrotitoarea dulcelui targ al Iesilor.

In fiecare an, cu ocazia Sarbatorilor Iasului, orasul devine o amestecatura foarte complexa alcatuita din pelerini, studenti, pensionari iesiti din barloguri, comercianti de blanuri, mici si hamsii, localnici, hoti de buzunare, tigani, gura-casca sa nu uitam de ninja-BOR-boys si ar mai fi cateva categorii interesante, dar nu intram in prea multe detalii. La cat de multe cartiere noi s-au construit in orasul Iasi, strazile au ramas la fel. Traficul este oricum infernal. Odata cu acesti turisti, orasul va exploda din cauza numarului mare de oameni veniti aici dar si a gunoaielor. Ma gandesc cu groaza la tot gazonul de iarba pus in toate zonele verzi din Iasi.

Nu vreau sa fim intelesi gresit! Dincolo de faptul ca va fi o perioada extrem de aglomerata, aceasta sarbatoare religioasa face bine orasului din punct de vedere economic. La urma urmei, o saptamana de sarbatoare nu a reusit sa omoare pe nimeni inca, deci putem supravietui.

Dar daca vreti sa aveti parte de o viata mai usoara in aceasta perioada, ar fi bine sa luati in calcul cateva aspecte importante.

Evitati centrul orasului
In primul rand trebuie evitat tot ce tine de zona zero si zona unu a orasului, adica centrul si tot ce este in apropierea centrului. Mai bine stati in casa. Un abonament in grup la Netflix face minuni in aceasta perioada a anului. Cu siguranta o sa reusiti sa descoperiti filme si seriale noi. Ideal ar fi sa va faceti provizii din timp: tot ce tine de mancare, bautura, rontaieli, hartie igienica, prezervative, absorbante si nu in ultimul rand sa aveti toate facturile platite si asta pentru ca toate insitutiile sau providerii de servicii se afla in centrul orasului. Poate suna un pic cam dur, dar fara shopping! Daca iubita, sotia sau amanta vrea la Palas Mall, sa stiti ca e deschis si dupa Sarbatorile Iasului, daca face scandal, poti sa o inchizi in casa, nu de alta, dar nu cred ca vrei sa fii martor cum se bat femeile pentru bluzite sau papuci.

Lasati masina acasa
Daca totusi aveti curajul sa iesiti din casa, ar fi bine sa iesiti fara masina. Ghinion totusi pentru cei care si-au cumparat locuinte prin Valea Lupului, capat CUG, Lunca Cetatuii, Valea Adanca sau alte zone similare. Daca vreti ca masina voastra sa ramana intreaga, ideal ar fi sa nu o folositi cateva zile. Poate fi destul de bine la buzunar toata treaba asta pana la urma. Daca locuiti in centru, ar fi bine sa va lasati masina pe la prietenii care stau pe la periferie, pentru ca e mai ieftin.

Nici cu transportul public nu prea este recomandat sa mergeti. Cu siguranta va fi o nebunie. In plus, ar trebui sa va familiarizati cu intrebarile turistilor precum „Unde este Mitropolia?”, „Unde este gara?” sau chestii similare.

Evitati filmele horror
E bine sa nu va pierdeti timpul cu filme horror pentru ca sigur la stiri o sa vedeti tot felul de oameni „posedati” atunci cand vor atinge oasele sfinte ale Paraschevei. In fiecare an apar oameni cu aspirine efervescente sub limba care fac spume la gura si au nevoie de exorcizari. Ce se intampla acolo la racla bate orice film cu exorcizari vazut vreodata.

Toamna… vacanta
In luna octombrie puteti vedea cat de frumos este la munte sau chiar intr-un city break. Recomandarea suprema este sa fugiti din Iasi in aceasta perioada. Incercati sa mergeti pe la Gura Humorului, Voronet sau prin zona Brasovului sau unde vreti voi. Fugiti cat inca mai puteti gasi oferte bune de vacanta. Sunt sigur ca puteti gasi o destinatie frumoasa pentru voi alaturi de prieteni sau familie.

Cam atat cu sfaturile pentru a supravietui Sarbatorilor Iasului. Doamne ajuta si sa ne vedem cu bine la fata luna viitoare! Cu toate astea, daca vrei sa te muti la Iasi in 2018/2019, iata adevarata situatia din teritoriu!

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

5 Comments

5 Comments

  1. Pingback: Noul BMW Seria 3 G20: A șaptea generație a modelului german | Iasi 4u

  2. Pingback: Sărbătorile Iașului 2018 | Iasi 4u

  3. Pingback: Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, 11-14 octombrie 2018 | Iasi 4u

  4. Pingback: EXPO&BURN revine la Aeroportul Iași pe 6 și 7 octombrie! | Iasi 4u

  5. Pingback: Top 5 Stiri din Iasi, Marti 16 Octombrie | Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top