Stiri

Hidratarea: de câtă apă ai nevoie şi cum să consumi suficiente lichide pentru o hidratare corespunzătoare

Pentru mulţi dintre noi, recomandarea de a consuma 2 litri de lichide pe zi pare a fi departe de realitate. Însă, cu cât te confrunţi mai mult cu efectele lipsei de hidratare, cu atât vei dori să găseşti soluţii rapide. Cu siguranţă ai auzit de faptul că este recomandat ca fiecare să consume opt pahare de apă pe zi. Deşi este un sfat rezonabil, multă lume consideră că nu ia în considerare nevoile individuale ale fiecăruia, cum ar fi sănătatea, nivelul de activitate, mediul și alți factori. Pentru un echilibru sănătos, am creat acest scurt ghid care te va învăţa cum să îţi păstrezi un nivel optim de hidratare, mai ales atunci când temperaturile sunt ridicate. 

Ştim cu toţii că mai mult de 60% din corpul nostru este făcut din apă. Eliminăm constant apa prin piele, transpiraţie etc., motiv pentru care avem nevoie să ne păstrăm un nivel optim de hidratare, pentru a nu crea un dezechilibru. Dacă nu bei suficientă apă intervine deshidratarea, ceea ce poate duce la afectarea funcției renale, electroliți dezechilibrați și multe alte complicații.

  • De câtă apă are nevoie organismul tău

Aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide provine din alimentele pe care le consumăm, iar restul din lichidele pe care le bem. Potrivit Academiilor Naționale de Știință, Inginerie și Medicină din SUA, bărbații ar trebui să bea 3,7 litri (aproximativ 16 pahare) iar femeile 2,7 litri (aproximativ 11 pahare) de lichid pe zi. În situaţii deosebite, precum perioadele în care faci activitate fizică sau suferi de o afecțiune (diaree, vărsături, febră etc.), cantitatea necesară de lichide creşte. 

Ţine cont de faptul că, dacă nu poţi consuma atât de multă apă, poţi „trişa” consumând câteva căni cu ceai sau chiar supă. Atunci când ai nevoie de o recompensă, poţi trece la numărătoare chiar şi paharul de frappe consumat ocazional.

Ce poţi face pentru un nivel optim de hidratare, chiar dacă nu obişnuieşti să consumi suficientă apă:

  1. Începe dimineaţa cu un pahar de apă

Atunci când bei un pahar plin cu apă dimineaţa, pe stomacul gol, îţi vei accelera metabolismul şi vei căpăta un plus de energie. Evită consumul de lichide seara, chiar înainte de culcare, deoarece urinările nocturne îţi vor perturba somnul. 

  1. Găseşte o sticlă de apă atractivă 

Oricât nu ne-ar plăcea nouă să recunoaştem, imaginea contează mai mult decât am putea crede. Şi în privinţa hidratării putem apela la un truc vizual pentru a ne stârni interesul, cumpărând un recipient de băut cât mai atractiv. În plus, anumite sticle au gradații pentru urmărirea nivelului de apă rămas sau cuvinte de încurajare imprimate pe lateral.

  1. Pune alarme pe telefon

Setează-ţi alarme pe telefon sau pe laptop, pentru a-ţi aminti să te opreşti din ce faci şi să consumi un pahar cu apă. Pentru un impuls mental, poţi seta un dispozitiv de asistență virtuală să-ţi ofere câte un reminder cu încurajări verbale pozitive.

  1. Ascultă-ţi corpul 

Organismul nostru este atât de inteligent încât, nu numai că ştie să ne ofere semnale atunci când ceva nu este în regulă, dar ştie şi să lupte pentru a-i fi bine. Atunci când nu consumi suficiente lichide poţi observa modificări la nivelul pielii, aceasta fiind mai uscată decât de obicei. De asemenea, poţi simţi o nevoie mai mare de a te hidrata atunci când mănânci mai mult decât ar fi trebuit. Totodata, pentru a reduce consumul de zahăr, îți poţi educa gustul, renunţând la sucurile carbogazoase, înlocuindu-le cu un sirop natural de fructe, cu apă plată sau minerală. 

  1. Bea un pahar de apă înainte de fiecare masă 

Cu siguranţă ai mai auzit acest sfat înainte, dar cu un alt scop. Este adevărat că a consuma un pahar de apă cu 30 de minute înainte de masă te poate ajuta atunci când ţii o cură de slăbire, deoarece te va face să te simţi sătul mai repede. Dar mai există un motiv bun pentru a face asta, mai exact, consumul apei înainte de masă îţi va ajuta organismul să digere mai repede alimentele.  

Nu există o reţetă clară despre cum să-ţi păstrezi nivelul optim de hidratare, dar poţi găsi oricând cele mai bune soluţii pentru tine, la care să apelezi pentru a obţine rezultatul scontat. 

Sursa foto: Shutterstock 

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top