Stiri

Idei pentru transformarea camerei de baie într-un mediu sigur pentru cei vârstnici 

Grija pentru cei dragi este poate cel mai important mod de a le arăta cât înseamnă ei pentru tine și cât de recunoscatori le suntem. Este normal să vrei tot ce este mai bun pentru cei dragi ție. Deși nimănui nu-i place să recunoască, toți înaintăm în vârstă, iar odată cu aceasta vin și problemele de sănatate, una dintre ele fiind și lipsa sau diminuarea mobilității. 

Pentru a putea preveni accidentările și pentru a te asigura că cei vârstnici se pot bucura de un mediu sigur pentru igienă zilnică, iată câteva idei de amenajare a băii în acest spirit. 

Alegerea gresiei potrivite 

Pentru baie se recomandă gresie mată sau texturată, cu aderență sporită. Ca o regulă generală și logică, de altfel, cu cât textura este mai aspră, cu atât gresia va fi mai puțin alunecoasă. În plus, din cauza umezelii care se formează constant în baie, este bine să  alegi o gresie antiderapantă, pentru a preveni eventuale accidente. Poți să dotezi baia și cu covorașe antiderapante care să sporească siguranța.

Baia reprezintă un spațiu care va trebui curățat frecvent. Pentru a înlesni acest efort, deloc de neglijat pentru cei vârstnici, plăcile ceramice ar fi bine să fie unele cu forme destul de simple, care să permită pătrunderea facilă a substanțelor și a periilor de curățat. Totodată, este bine ca materialele folosite să fie de calitate și rezistente, pentru a nu se degrada când intră în contact cu substanțe ceva mai corozive, ce vor fi folosite pentru igienizare.

Ventilația băii 

Una dintre marile problemele ale băilor din apartamente este faptul că multe dintre ele nu sunt dotate cu o fereastră pentru aerisire. Chiar și în cazul în care există una, aerisirea nu se face chiar în cel mai eficient mod. Din această cauză, una dintre cele mai comune soluții o reprezintă montarea unor ventilatoare de baie care să aerisească rapid și eficient încăperea.

Montarea unui sistem de ventilație va aduce numai beneficii, ca de exemplu:

  • Un aer curat, lipsit de mirosuri și spori de mucegai;
  • Pardoseala nu mai devine alunecoasă, eliminandu-se pericolul de alunecare;
  • Păstrarea în condiții bune și pe termen lung a instalațiilor sanitare și a obiectele din baie;
  • Pereții și, în special tavanul, vor rămâne uscați;
  • Instalația electrică și sursele de iluminat sunt protejate de umiditate;
  • Prosoapele și alte textile depozitate în dulapuri rămân uscate și au un miros plăcut;
  • Umezeala nu va mai fi eliberată dincolo de camera băii;
  • Se face economie de energie calorică și nu se cheltuie inutil pentru înlocuirea instalației sanitare, a celei electrice sau a decorațiunilor din baie.

Lavoarele de baie 

Un element principal și de atracție al băii este lavoarul. Alegerea lui este necesar a fi în concordanță cu nevoile celor vârstnici. Indiferent de spațiul care este în baie sau de preferințe, asigură-te că sunt așezate la un nivel potrivit, că au o formă care să nu deranjeze și sunt confecționate dintr-un material rezistent și ușor de întreținut. 

Lavoarele pentru baie pot fi cu picior, montate direct în perete, pe blat sau încastrate în mobilier. Tipul de montaj nu influențează doar aspectul obiectului sanitar, ci și funcționalitatea. Spre exemplu, un lavoar cu un corp de bază oferă un spațiu în plus pentru depozitare, ceea ce nu este deloc de neglijat. 

Cabina de duș

Pentru cei vârstnici, o cabină de duș este o instalație sanitară extrem de practică, deoarece nu trebuie să se mai chinuie la intrarea sau ieșirea din cadă. Într-o cabină de duș, riscul unor accidentări grave este aproape inexistent. Cădițele au o suprafață aderentă care previne alunecarea, iar pereții cabinei de duș te împiedică să cazi, în cazul în care se întâmplă totuși să aluneci.

În comparaţie cu o cadă de baie, cabina de duş este mult mai uşor de curăţat şi nici nu se împrăştie atâta apă în jur. Necesită o întreţinere minimă, deoarece sticla din care este confecţionată se poate curăţa rapid şi uşor, cu ajutorul unei lavete umede şi a unui produs de curăţare, iar spre deosebire de cadă, şansele de formare a mucegaiului sau a igrasiei sunt foarte scăzute.

Iluminatul băii

Baia este încăperea în care majoritatea persoanelor își încep și își termină ziua, așa că una dintre etapele de baza ale amenajării este alegerea și dispunerea corpurilor de iluminat. Lumina adecvată va reduce considerabil riscul accidentelor. De cele mai multe ori, din păcate, lumina din baie este situată destul de jos în lista priorităților atunci când ne apucăm de remodelat aceste încăperi, în comparație cu alte camere din casă. 

Pe lângă o plafonieră, cele mai bune corpuri de iluminat sunt cele din jurul oglinzii din baie, montate de o parte și de alta a acesteia, poziționate la nivelul ochilor.

Sperăm ca aceste informații să-ți fie de ajutor atunci când te gândești la amenajarea unei camere de baie adecvate necesităților celor vârstnici. Grija și siguranța celor dragi nu au preț, așa că orice investiție merită cu siguranță tot efortul fizic și financiar. 

Sursa foto: shutterrstock.com 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top