Diverse

Măsuri de prevenție privind infectarea cu noul coronavirus (Covid-19)

Noul coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sidromului respirator acut sever (SARS) și poate fi transmis prin:

 • contact direct;
 • picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut;
 • atingerea suprafețelor contaminate.

Arcadia ne spune ca orice boală respiratorie, infecția cu Covid-19 poate produce simptome ușoare precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecțiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respirație și pot duce la pneumonie.

Măsuri generale de prevenție:

 1. Spălatul mâinilor frecvent – cu apă și săpun sau cu dezinfectant de mâini pe bază de alcool – elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
 2. Practicați igiena respiratorie – când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu cotul flexat sau un șervețel care va fi aruncat imediat la coș, apoi spălați mâinile cu apă și săpun – făcând acest lucru, împiedicați răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă puneți mâna la gură când tușiți, puteți contamina ulterior obiectele și suprafețele care le atingeți.
 3. Mențineți distanța – păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau au febră – când acestea tușesc sau strănută se eliberează mici picături de salivă care pot conține virusul, iar dacă sunteți prea aproape de ele le puteți inhala.
 4. Evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii – mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului și a gurii favorizăm infectarea cu virusuri.
 5. Dacă aveți febră,  dificultăți de respirație și tușiți, consultați un medic – spuneți-i acestuia dacă ați călătorit recent într-o zonă din China sau în alt stat unde este raportată infecția cu 2019-nCoV sau ați avut contact apropiat cu o persoană care s-a întors recent din aceste zone și are simptome respiratorii.
 6. Dacă aveți simptome respiratorii ușoare și nu ați călătorit recent în China – practicați igiena mâinilor și a respirației, stați la domiciliu până vă simțiți bine, dacă este posibil.
 7. Animalele de companie nu transmit noul coronavirus – nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici, pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
 8. Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool – dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform pot ucide noul coronavirus.
 9. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase – până în prezent nu există nicio dovadă că Covid-19 poate fi transmis prin intermediul acestora.
 10. Purtând o mască medicală (dacă avem simptome respiratorii) putem ajuta la împiedicarea răspândirii unor afecțiuni respiratorii. Totuși, doar această măsură nu garantează oprirea infecțiilor și ar trebui combinată cu celelalte măsuri de prevenție: igiena mâinilor și a respirației, păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între persoane.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii.

Măsurile de igienă personală (spălarea mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție. Este recomandată, în continuare, vaccinarea antigripală.

Linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus. Numărul este 0800.800.358. Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Însă dacă aveţi probleme de sănătate sau suspectați că ați putea fi infectat, sunați în continuare la numărul de urgență 112.

Facebook Comments Box

3 Comments

3 Comments

 1. Pingback: Wizz Air ajusteaza programul de zbor spre destinatiile din Italia – Iasi 4u

 2. Pingback: Alertă la Iași! Un ieșean dus cu izoleta de urgența la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ – Iasi 4u

 3. Pingback: Top 5 Stiri din Iasi, Miercuri, 18 Martie – Iasi 4u

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top