Stiri

Regiile iesene s-au intrecut in nerealizari in 2008

Anul trecut, o parte din regiile iesene subordonate Primariei au avut posibilitatea sa stearga imaginea dezastruoasa intiparita in mintea cetatenilor, dar din pacate nu au reusit. Mai mult, nu numai ca nu au evitat greselile trecutului ci chiar le-au amplificat, afectind din ce in ce mai serios confortul iesenilor care, nevoiti, scot bani din buzunar parca doar pentru a asigura salariile directorilor, considerate deja exorbitante. Nici anul 2009 nu se anunta mai bun, desi o parte din regiile iesene trebuie sa finalizeze proiectele demarate anul trecut si finantate cu fonduri europene.
Conducerea CET s-a aflat in anul 2008 in fata celei mai mari provocari din istoria societatii, anuntind punerea in aplicare a planului de masuri pentru redresarea situatiei economico-financiare a regiei. Inceput la sfirsitul anului trecut, proiectul cuprindea o serie de masuri care se refera la lucrari pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, aflate inca in desfasurare, recuperarea creantelor de la datornici, continuarea disponibilizarilor de personal, dar si scaderea costurilor de productie a gigacaloriei. Cum era de asteptat, proiectul deja bate pasul pe loc aproape in toate punctele sale. De exemplu, conform planului initial de redresare economica, costul real de productie al unei gigacalorii calculat pentru anul 2008 urma sa fie 326 de lei, iar in 2009 ar trebui sa scada, ajungind la 321 de lei. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel, pentru inceputul acestui an, pe holurile CET discutindu-se de un pret de producere a gigacaloriei de 426 de lei, respectiv 240 lei tariful aplicat populatiei. La toate acestea se adauga imposibilitatea asigurarii salariilor angajatilor, criza fara precedent a achizitiei carbunelui, sistarea gazului din nou de catre E.ON, miile de consumatori care s-au rupt ilegal de la sistemul centralizat de caldura, totul culminind cu anchetarea incepind cu luna mai de catre DNA a conducerii CET, care a anuntat recent ca a fost scoasa de sub urmarire. „Am fost informati ca ancheta in cazul calitatii carbunelui achizitionat de noi a fost incheiata si ca nu s-a gasit nimic care sa fie in neregula“, sustinea, acum o luna, Didi Melinte, directorul CET. In realitate, se pare ca de sub urmarirea penala a fost scoasa doar o singura persoana si anume Ion Musteata, seful laboratorului chimic al CET Holboca, asupra caruia planau suspiciuni ca transmitea date cu caracter de confidentialitate. In schimb, se pare ca pe numele altor trei persoane, printre care directorul CET, DNA isi continua ancheta. „Eu pot sa spun ca am fost chemat odata la audieri si nimic mai mult. Am primit hirtie de la DNA, dar nu am fost anuntat personal ca as fi anchetat“, ne-a precizat, in cursul zilei de ieri, Didi Melinte. Pe linga ancheta DNA, anul 2009 este anuntat ca unul de foc pentru CET Iasi care, aflata in cea mai grava criza de pina acum, este practic fortata sa aplice in sfirsit planul de rentabilizare a societatii. Astfel, deja o comisie speciala din care fac parte si membri ai sindicatelor stabilesc un set de masuri pentru relansarea unor activitati mai putin profitabile, sau renuntarea total sau partial la cele care aduc pierderi, si care se vor finaliza prin disponibilizari de personal. Desi sefii CET evita sa avanseze un procent al celor disponibilizati, acesta se va ridica, conform planurilor anterioare de concediere in care fost implicat tot directorul actual al CET, Didi Melinte, la 30%.

RATP ii va enerva si in acest an pe ieseni

Anul 2008 a reprezentat un adevarat test pentru actuala conducere a RATP, care a primit 15 milioane de euro de la BERD pentru a demara lucrarile la sinele depasite din punct de vedere tehnic din oras. Conducerea regiei a inceput cu stingul cea mai importanta lucrare, ce trebuia sa debuteze inca de acum doi ani, si a continuat in acelasi fel, lucrarile aflindu-se in acest moment in intirziere spre disperarea calatorilor si soferilor. Astfel, la sfirsitul lunii iulie 2008 urma sa fie finalizat tronsonul Billa – Arcu – Gara, iar cel tirziu pina in septembrie si lucrarile de pe ruta Gara – Moara de Foc, dar deocamdata nu s-a facut legatura intre cele doua rute. Totusi, conducerea RATP sustine ca investitiile pe etape vor fi finalizate in timp util, respectiv luna noimebrie a acestui an, data la care practic circulatia tramvaielor ar trebui sa aduca un plus de confort iesenilor. Totusi, si in 2009, calatorii vor astepta in continuare mult timp in statii, conducerea regiei confruntindu-se cu o lipsa acuta de mijloace de transport, chinuindu-se inca din anul 2007 sa achizitioneze inca 50 de autobuze noi, dupa ce mai multe licitatii au fost aminate succesiv din cauza caietului de sarcini intocmit ca un elev de clasa I-a. De altfel, contestarea caietelor de sarcini de catre firmele participante a devenit o obisnuinta la RATP, regia avind tot din aceasta cauza toate sansele ca anul acesta sa nu implementeze sistemul de gestionare, dispecerizare si ticketing a mijloacelor de transport in comun, respectiv achizitionarea mai multor dispozitive electronice, panouri pentru statii pentru informarea calatorilor si validatoare pentru bilete (compostoare). Costurile acestui sistem sint evaluate la doua milioane de euro. Mai mult, in acest an ar trebui sa aiba loc transformarea RATP in societate comerciala si externalizarea serviciilor nerentabile, pentru eficientizarea activitatii regiei.

Conducerile Salubris si Citadin, relaxate cind vine vorba de problemele iesenilor

Singurele societati din subordinea Primariei care ii afecteaza in mod direct pe ieseni si inca obtin profit sint Citadin si Salubris, care nu-si prea bat capul cu proiecte majore pentru ieseni. Daca in cazul Citadin, activitatea societatii a fost eclipsata prin marea campanie de asfaltare realizata de Primarie cu ajutorul unei alte firme specializate, in cazul Salubris, anul 2008 nu a adus nimic nou pentru ieseni, ci doar dovada lipsei de interes fata de problemele cetatenilor, in special in privinta ciinilor vagabonzi. Astfel, anul trecut s-a demonstrat ca sesizarile trimise catre societate sint de multe ori pierdute sau rezolvate cu intirziere, un exemplu fiind o sesizare trimisa de catre noi in numele unui cetatean din zona Nicolina. De altfel, la mijlocul anului 2008, primarul Gheorghe Nichita a efectuat schimbari importante la conducerea Salubris, edilul sef aratindu-si nemultumirea fata de activitatea unor directori din cadrul societatii, una din probleme fiind chiar cea a ciinilor vagabonzi. Deocamdata, rezultatele pentru ieseni nu se vad, orice iesire in strada fiind insotita de frica de a nu fi muscat de unul din miile de patrupede care misuna pe linga blocuri.

Sursa: Jurnalul de EST

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top