Stiri

Orasele Linz si Vilnius au devenit capitale culturale europene ale anului 2009

Citeva zeci de mii de persoane s-au adunat in piata catedralei din capitala Lituaniei pentru a asista, la inceputul anului, la deschiderea festivitatilor programului „Vilnius – capitala culturala europeana in 2009“. Catedrala din Vilnius a gazduit un spectacol grandios de lumini si focuri de artificii in culorile steagurilor Uniunii Europene si al Lituaniei – albastru, galben, verde si rosu -, show orchestrat de artistul german Gert Hof.

Orasele Linz, situat în nordul Austriei, si Vilnius, din Lituania, au devenit, în noaptea de miercuri spre joi, capitale culturale europene ale anului 2009, dind startul unei serii de evenimente culturale ce vor fi gazduite de cele doua localitati. Momentul a fost marcat la Linz de o „Simfonie de artificii“ special conceputa pentru trecerea în noul an. Pe malurile Dunarii, fluviu ce traverseaza orasul Linz, aproximativ 400 de coristi au „dialogat“ cu efectele sonore si pirotehnice, în cadrul unui spectacol realizat în noua „tablouri“. Potrivit organizatorilor, aproximativ 130.000 de persoane au înfruntat frigul pentru a lua parte la manifestare.

Programul cultural Linz-2009 include 220 de evenimente

Conceput de elvetianul Martin Heller si cu un buget de 68 de milioane de euro, programul cultural Linz-2009 include 220 de evenimente, ce se vor desfasura pe parcursul întregului an, în special în colaborare cu festivalul local de arta video, Ars Electronica. Vineri, orasul a gazduit un spectacol cu marele actor austriac Klaus Maria Brandauer, realizat dupa „Cartea nelinistirii“, volum scris de portughezul Fernando Pessoa. Vilnius este al patrulea oras dintr-o tara nou intrata în Uniunea Europeana care este ales capitala culturala europeana, dupa Praga si Cracovia, în 2000, si Sibiu, în 2007. „Acest lucru marcheaza întoarcerea la vechea harta culturala a Uniunii Europene“, a declarat Elona Bajoriniene, responsabila cu coordonarea festivitatilor. Fondat la începutul secolului al XIV-lea de printul lituanian Gediminas, Vilnus a devenit rapid un centru cultural al nord-estului Europei, cu o universitate datind din 1579. Timp de secole, Vilnius a fost un loc de întilnire pentru culturile lituaniana, poloneza si iudaica. De asemenea, capitala Lituaniei este înscrisa pe lista patrimoniului UNESCO. Peste 900 de evenimente culturale sint programate pina la sfirsitul anului, 60% dintre ele fiind gratuite pentru public.

Organizatorii spera sa atraga trei milioane de vizitatori

Potrivit estimarilor organizatorilor, programul de anul acesta ar trebui sa atraga trei milioane de vizitatori. Sectoarele turism si servicii ar trebui sa înregistreze cresteri de cel putin 15%. Criza financiara mondiala, care afecteaza si Lituania, va avea efecte si asupra acestui proiect cultural. Astfel, Parlamentul lituanian a redus, în 2009, bugetul programului, de la 40, la 25 de milioane de litas (de la 11,6, la 7,25 de milioane de euro).

30 de orase din Europa au avut statutul de capitala culturala

Pina în prezent, peste 30 de orase au detinut acest titlu. În 2008, statutul de capitala culturala europeana a fost detinut de Liverpool (Marea Britanie) si Stavanger (Norvegia). Viitoarele capitale culturale europene vor fi: în 2010 – Essen (Germania), Pécs (Ungaria) si Istanbul (Turcia), iar în 2011 – Turku (Finlanda) si Tallin (Estonia). În 2007, statutul de capitala culturala europeana a fost împartit de Sibiu si Luxemburg.

SURSA: Jurnalul de Est

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top