Stiri

Vanzari de 40 milioane Euro in supermarketuri

● Iesenii au lasat in supermarketuri zeci de milioane Euro ● Banii adunati de-a lungul anului, pusi la ciorap special pentru perioada sarbatorilor, au ajuns in conturile supermarketurilor in mai putin de doua saptamani ● La un simplu calcul bazat pe faptul ca reprezentantii centrelor comerciale au explicat ca, in medie, un iesean a lasat 300 si chiar 400 lei la casa si numarul iesenilor care au iesit la cumparaturi a trecut de 50 mii, se ajunge la o suma fabuloasa ce trece cu usurinta de 40 milioane Euro ● Suma este echivalentul a mai bine de 360 de masini de lux marca Ferrari, cu un pret de pornire de circa 110 mii Euro, 4.000 de Loganuri sau aproape 800 de apartamente de o camera ● Cumparatorii s-au inghesuit mai mult la produse de lux ● Cei care au intrat in supermarketuri in perioada sarbatorilor ar putea sa jure ca tot ce s-a vorbit de criza financiara a fost o pacaleala

Aflati sub influenta sarbatorilor, iesenii s-au inghesuit sa lase in casele de marcat ale supermarketurilor toti banii adunati de-a lungul unui an marcat de inceputul crizei financiare. Banii adunati de-a lungul anului, pusi la ciorap special pentru perioada sarbatorilor, au ajuns in conturile supermarketurilor in mai putin de doua saptamani.

Conform explicatiilor reprezentantilor, numarul iesenilor care au trecut portile magazinelor s-a dublat si, dupa caz, s-a triplat. Daca pentru o zi normala numarul iesenilor care ies la cumparaturi variaza in jur de 1,5-2 mii pentru un supermarket, in aceasta perioada cifra ajunge la cateva zeci de mii, in total. La un simplu calcul bazat pe faptul ca reprezentantii centrelor comerciale au explicat ca, in medie, un iesean a lasat 300 si chiar 400 lei la casa si numarul iesenilor care au iesit la cumparaturi a trecut de 50 mii, se ajunge la o suma fabuloasa ce trece cu usurinta de 40 milioane Euro, echivalentul a mai bine de 360 de masini de lux marca Ferrari, cu un pret de pornire de circa 110 mii Euro, 4.000 de Loganuri sau aproape 800 de apartamente de o camera. Astfel, cei care au intrat in supermarketuri in perioada sarbatorilor ar putea sa jure ca tot ce s-a vorbit de criza financiara a fost o pacaleala, mascata de cumparaturile frenetice facute de ieseni, cu cosuri pline la refuz si ore intregi de stat la coada. Cei mai bucurosi de sarbatorile de iarna au fost patronii lanturilor comerciale, care au strans bani pentru toata perioada amortita de dinainte de sarbatori si nu numai. Reprezentantii magazinelor sustin ca in medie, castigurile au crescut cu peste 50 la suta fata de perioada normala a anului, ajungand chiar si la 80 la suta. In conditiile in care castigurile supermarketurilor sunt trecute la secret, reprezentantii supermarketurilor explica doar faptul ca aceasta perioda este una cu mult peste medie, mai ales ca fiecare iesean, indiferent de bugetul pe care il are, da bani pe care i-au adunat in decursul anului pentru a putea avea un Craciun si un Revelion fara restrictii. “In general, aceasta frenezie este rezultatul unei traume istorice, al anilor in care nu se gasea nimic, iar mersul la cumparaturi echivala cu goana dupa o coada sau dupa o sursa de produse pe sub mana”, explica psihologul Oana Rasceanu.

Jucariile si electrocasnicele scumpe, la putere

Daca vanzarea produselor traditionale pentru Sarbatorile de iarna i-a facut pe ieseni sa se calce in picioare in raioanele de profil, nu acelasi lucru s-a intamplat si la cele de bricolaj sau la sectoarele cu produse pentru casa si gradina, acestea inregistrand o scadere semnificativa a vanzarilor. In aceasta perioada, marile magazine au abundat si in oferte si reduceri de preturi la produsele alimentare de sezon, la jucarii, la decoratiuni de Craciun si la produse electronice si electrocasnice, acestea fiind si produsele cele mai cautate de ieseni. Finalul anului a adus pentru sectorul electrocasnicelor cele mai mari vanzari, circa 20-30 la suta din afacerile anuale realizandu-se in cele 2 saptamani in care consumatorii intra in frenezia cumparaturilor. Chiar daca apetitul iesenilor este mai redus acum fata de anii precedenti, retailerii specializati de electronice si electrocasnice au estimat vanzari de zeci milioane Euro intr-un interval de doua-trei saptamani, explicand ca in aceasta perioada se vand si cele mai multe produse de lux. Cel mai mult a avut de suferit insa domeniul alimentar, in special cel al carnii de porc. Din cauza scandalului dioxinei care a avut loc in preajma Craciunului, vanzarile au inregistrat scaderi drastice, cu aproape 40 la suta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii au explicat ca aceasta situatie a afectat serios firmele din domeniu si ca nu se pot recupera banii pierduti.

SURSA: Cotidianul Buna Ziua Iasi

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top