Stiri

La Cluj se circula cu tramvaie noi noute, iar la Iasi cu jafuri fabricate acum 30 de ani

La Cluj totusi uite ca se poate, desi orasul Iasi se afla intr-o continua dezvoltare in ceea ce inseamna infrastructura, conducerea uita sa aiba grija de cei ce folosesc mijloace de transport in comun. Este de apreciat investitia in acele aparate electronice de cumparare a biletelor pentru transportul in comun prin automate si prin SMS dar problema este in tramvaiele si autobuzele ce circula pe strazile orasului. Majoritatea sunt din anii 1980 si sunt cumparate la a nu stiu cata mana, dar la Cluj se poate. Primaria a investiti 18 milioane de euro pentru 12 tramvaie PESA 120Na SWING noi noute construite la fabrica poloneza Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz.

Aceste tramvaie sunt moderne si ofera conditii calatorilor, sunt silentioase si folosesc foarte putin curent electric (48,7 wh/t*km), in concluzie sunt mai economice decat rablele ce se gasesc pe strazile orasului Iasi. Imaginea prezentata in aceasta pagina este data de catre oficialii primariei din Cluj Napoca. Inca o chestie destul de interesanta este ca aceste tramvaie pot transporta pana la 296 de calatori in conditii umane si au garantie 6 ani.
In ultima zi a lunii mai aceste tramvaie ajung in tara noastra si vor incepe sa-si faca treaba pe noile sine montate prin orasul Cluj.

Aceste vagoane PESA 120Na Swing construite de polonezi vor veni la Cluj, dar ar mai fi fost si varianta de tramvaie romanesti “Imperio” fabricate de catre Astra Vagoane Calatori Arad in parteneriat cu Siemens, diferenta in alegerea dintre cele doua modele fiind facuta prin faptul ca polonezii au castigat licitatia.

La Iasi de ce nu se poate totusi, macar transportul in comun sa fie pus la punct daca trenurile sunt jalnice, autostrada nu avem, iar strazile sunt vai de mama lor?

Facebook Comments

7 Comments

7 Comments

 1. Teo

  May 29, 2012 at 9:33 pm

  Cred ca toti stim raspunsul si cu siguranta va fi reales in acest an…

 2. Ale

  May 30, 2012 at 5:34 pm

  cine a scris articolul acesta??? ” aceste tranvaie ajung in tara noastra ” ; “chestie destul de marfa” ??…si mai avem pretentii…

 3. alex

  May 31, 2012 at 1:19 pm

  Mare bullshit. Primaria din Cluj, nu mai poate de graba, dupa anul 2014, se deblocheaza fondurile europene pentru posibilitatea achizitionarii de mijloace de transport in comun. Si ce fac, se mandresc ca au tramvaie noi. La Iasi, exista alte prioritati, mai presus de niste mijloace de transport in comun.

 4. Pingback: Cum arata noile trenuri fabricate in Romania la Iasi | Iasi 4u

 5. sosuhno

  June 18, 2012 at 7:30 pm

  ­čÖé :-))) La Iasi sunt alte prioritati??? La Iasi s-a lucrat fara cap. Sunt si eu din Iasi, nu poti sa ma pacalesti. Sa ne amintim de 12 ani de lucru la pasajul de la HALA Centrala.  12 ani! Sa ne amintim de Piata Unirii. Un mozaic ca pe vremea bunicii Sabella care s-a deteriorat, o portiune de marmura alunecoasa la umezeala. Parca au lucrat niste carpaci, niste incompetenti au facut “proiectul” Singura interesanta din acea piata este cladirea -grupul de cladiri Astoria-Traian.Clujul a inflorit de cand Boc, cel de care rad toti, a atras multe fonduri prin fel de fel de proiecte. In Cluj te simti a fi in alta tara. A fost modernizat aeroportul. Ei au o pista de 3,5 km si vor sa mai faca una ! La noi Primaria s-a cacait, cu sedinte interminabile, si in loc sa faca o pista noua fac noi valuri! Sa se modernizeze APAVITAL, sa aiba directorul Toma ce fura , in continuare, sa se fac o noua centrala , etc intr-un cuvant sa se bage banii pe Apa Sambetei.La Cluj sunt multe strazi cu sens unic, largi pline de flori. Fatada locuintelor din centru a fost vopsita de proprietari , nu dupa capul lor, ci sub indrumarea celor de la primarie, desi pe banii proprietarilor. Cat s-a lucrat la Teatrul National? De cand se lucreaza la Palatul Culturii? S-a mai facut macar un parc? Daca nu lucrezi la Universitate intri pe bani la Gradina Bostanica.(Alex sa nu ma superi) Tasta n e langa m! Tramvaiele de la Iasi sunt niste jafuri. Ai nostri au cumparat autobuze second-hand la pret de calitatea I.Nu se puteau achizitiona de calitatea I? De ce? Noi iesenii suntem de calitatea a II-a?  Primaria , macar acum ca sunt la putere cei de stanga cu cei de dreapta ( ciudat nu?) sa atraga fonduri si sa faca mai multe pentru Iasi. Aeroportul e o poarta de intrare importanta, plantarea cator mai multi copaci pe strazi daca tot nu sunt parcuri destule. Avem ceva frumos> COMPLEXUL PALAS. Meritul e al lui I. Dascalul si al echipei sale. As avea multe de spus, ma grabesc sa dau fuga la Palas sa ma plimb. O zi buna!

 6. Pingback: 20 de autobuze cu aer conditionat la Iasi | Iasi 4u

 7. Muturuc

  June 20, 2016 at 4:51 pm

  La iasi Jafuri? Dute-n pizda mati de idiot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top