Stiri

Cum sa te lasi de fumat cu ajutorul tigarilor electronice

Cum sa te lasi de fumat cu ajutorul tigarilor electroniceDaca ati vrut vreodata sa va lasati de fumat cu siguranta ati incercat si tigarile electronice. Este o alternativa mai practica, cu mai putine efecte daunatoare comparativ cu tigarile clasice, care contin mult tutun.
Principalul aspect pozitiv al tigarii electronice este ca nu produce acel fum daunator produs de tutun. Scad astfel sansele sa se imbolnaveasca cei din jur in primul rand.

Aceasta varianta alternativa, care se spune ca este mai sanatoasa (cu toate ca efectele pe termen lung nu le putem pronunta de pe acum), se incarca cu lichid tigara electronica, substante ce se gasesc in diverse arome.

Atat tigari cat si consumabile le puteti gasi pe Vipercig, magazinul online al brandului de tigari electronice care devine tot mai cunoscut in Romania. E varianta simpla pentru cei care isi pretuiesc timpul si evita sa umble prin magazine.

Cum sa te lasi de fumat cu ajutorul tigarilor electronice

ECD: Cat de daunatoare pentru sanatate este tigara electronica in comparatie cu o tigara obisnuita?
Adrian: Pe baza datelor despre E-tigari referitoare la siguranta care au fost publicate pana in prezent, este rezonabil sa afirm ca sunt probabil cu cel putin doua, daca nu chiar trei grade de importanta mai putin daunatoare decat tigarile obisnuite. Motivul principal pentru aceasta diferenta uriasa este acela ca E-tigara nu genereaza fumul daunator produs de tutun. Este important sa intelegem ca “fara fum” nu se traduce neaparat in “nedaunator” si ca este posibil ca unele riscuri sa reiasa din studiile pe termen lung.
Cu toate acestea, este greu de imaginat ca un oricare astfel de risc s-ar apropia de cel al fumatului de tigari obisnuite. Intr-adevar, aspectul cel mai ingrijorator legat de E-tigara este acela ca rezervele acestora pot fi inghitite de copii. Asa ca, pe langa verificarile necesare pentru controlul calitatii, ar fi de bun simt ca diversii producatori sa foloseasca ambalaje cu protectie impotriva utilizarii de catre copii.

ECD: Avem vreo idee despre efectul incalzirii nicotinei inainte de a fi inhalata? Cum este incalzirea nicotinei de catre tigara electronica diferita de aprinderea tutunului si inhalarea fumulul rezultat?
Adrian: Rezultatul final al arderii tutunului si vaporizarii nicotinei este in principiu acelasi, adica generarea de aerosoli ce contin nicotina, care pot fi inhalati de catre utilizator. Ambele procese implica caldura, dar in rest sunt foarte diferite, in sensul ca aerosolii generati de E-tigara nu contin miile de alte chimicale rezultate din arderea tutunului, multe dintre ele fiind considerate extrem de daunatoare sanatatii. Este adevarat ca au fost exprimate preocupari legate de efectele daunatoare ale unor componente chimice, altele decat nicotina, din aerosolii generati de E-tigara, de exemplu propylene – glycol. Dar pe baza cunostintelor pe care le avem pana in prezent, aceste preocupari sunt supraestimate in comparatie cu riscurile implicate de tigari conventionale.

“Nu cunosc nici o dovada ca adultii nefumatori folosesc E-tigari… in orice numar ca si portita la fumatul traditional – daca erau, sunt sigur ca am fi auzit pana acum. Vestile rele circula repede!”
ECD: Una dintre criticile aduse E-tigarilor este ca ar putea incuraja tinerii si alti nefumatori sa se apuce de fumat. Sunt tinerii mai predispusi sa se apuce de fumat tigari electronice sau tigari obisnuite?

Adrian: Fiind eu insumi parinte, inteleg preocuparile legate de faptul ca tinerii pot fi atrasi de E-tigari, putand apoi trece la tigarile obisnuite. Dar nu cunosc nici o dovada ca acestea sunt sau este posibil sa fie adevarate. In primul rand, E-tigarile nu sunt dispozitive de “bani de buzunar”. In al doilea rand, nu cred ca cineva a avut aceleasi preocupari legate de inhalatoarele de nicotina farmaceutice care, cel putin in Marea Britanie, sunt disponibile oriunde. In mod similar, nu cunosc nicio dovada ca adultii nefumatori folosesc E-tigari sau inhalatoare de nicotina farmaceutice, in orice numar, ca si portita la fumatul traditional – daca era cazul, sunt sigur ca am fi auzit pana acum. Vestile rele circula repede!

ECD: Ati lucrat atat in industria tutunului cat si in cea farmaceutica. Credeti ca exista vreo justificare a convingerilor fumatorilor de E-tigari ca Philip Morris este interesat sa elimine alternativele la tigarile conventionale prin intermediul Legii Tutunului pe care o sprijina in SUA? Si marile companii farmaceutice incurajeaza grupurile publice care militeaza pentru sanatate in America sa organizeze campanii impotriva acestor dispozitive?

Adrian: Atat cat cunosc, Philip Morris a fost implicata in discutii asupra Legii Tutunului pe care o sprijina in SUA cu mult timp inainte de evenimentul E-fumatului, asa ca nu cred ca aceste convingeri sunt justificate in cazul E-tigarilor. Dar ceea ce cred ca sunt justificate sunt convingerile larg raspandite ca, daca aceasta lege este aprobata in forma actuala a proiectului, tigara electronica, precum si alte produse inovatoare, ar avea o sarcina aproape imposibila de a obtine aprobabrile legale si ar fi astfel interzise.

“Pentru tigara electronica exista riscul de a fi prinse intr-o capcana legislativa, clientilor fiindu-le astfel refuzata alegerea unui produs mult mai sigur decat tigarile obisnuite…”
Acest fapt ar avea ca efect inghetarea pietei si impartirea acesteia intre tigarile obisnuite (pentru cei care fie doresc sa fumeze, fie sa participe la experienta cvasi-fumat pe care E-tigarile o ofera), produsele din tutun care nu se fumeaza (mai putin daunatoare decat tigarile, dar o experienta complet diferita pentru consumator) si produsele farmaceutice pe baza de nicotina (pentru cei care doresc sa se lase de fumat sau sa reduca la minim consumul). Asa ca pentru tigara electronica exista riscul de a fi prinsa intr-o capcana legislativa, clientilor fiindu-le astfel refuzata alegerea unui produs mult mai sigur decat tigarile obisnuite care ar putea sa le satisfaca nevoile de abstinenta de la fumat mai bine decat tutunul care nu se fumeaza sau produsele farmaceutice pe baza de nicotina.

Ar fi rational ca o categorie legislativa separata sa fie stabilita pentru produse precum E-tigarile, si mi-ar placea sa vad ca producatorii acestor produse sunt mai proactivi in aceasta privinta. Sunt sigur ca o astfel de miscare ar gasi sprijin la acei membri ai comunitatii publice care militeaza pentru sanatate, care vad E-tigarile ca potentiali salavatori ai vietii. Dezvoltarea si aplicarea unui pachet legislativ adecvat nu ar trebui facut dintr-odata; ar putea fi facut incremental, astfel permitand ca intre timp produsele sa ramana pe piata.

Cu siguranta marile companii farmaceutice cu interes in medicamentele de stopare a fumatului ofera sprijin financiar substantial unora dintre grupurile publice care militeaza pentru sanatate si care cer interzicerea E-tigarilor. In mod accidental, acestea sunt aceleasi grupuri care sprijina Legea Tutunului, sustinuta de Philip Morris. Dar nu cunosc nicio dovada de incurajare specifica din partea acestor companii farmaceutice pentru ca acele grupuri sa ia o pozitie de opozitie asa de categorica. Nici nu am vazut vreo declaratie asupra E-tigarilor chiar de la aceste companii. Aceasta nu inseamna ca nu studiaza ce se intampla pe frontul E-tigarilor – sunt sigur ca asa fac!

ECD: Reactia in Marea Britanie pare sa fie ca aceste dispozitive ajuta, dar ca sunt necesare mai multe studii. Ar trebui facute mai multe studii despre tigarile electronice inainte de a permite sa fie folosite de catre fumatori?

“…ratele actuale privind prevalenta fumatului se dovedesc surprinzator de incapatante la interventiile conventionale pentru sanatate publica.”
Adrian: Ei bine, este cu siguranta bine ca unii comentatori cred ca E-tigarile pot fi de ajutor. Ratele actuale privind prevalenta fumatului se dovedesc surprinzator de reticente la interventiile conventionale pentru sanatate publica. In afara de aspectul reducerii efectelor daunatoare, E-tigarile ofera intr-adevar aspectul comportamental al tigarilor traditionale pe care, in cea mai mare parte, alte produse alternative nu il ofera. Cand vine vorba de nevoia pentru mai multe studii, sunt de acord cu aceasta, dar nu ar trebui sa fie retrase tigarile de pe piata in acest timp. Daca s-ar intampla asa, ar fi o ironie amara pentru fumatorii care au trecut la E-tigari, ca rezultat, ar fi fortati sa revina la fumatul de tigari obisnuite.

ECD: Ar trebui ca grupurile ce militeaza pentru sanatate sa finanteze aceste studii, intrucat ele trebuie sa fie nepartinitoare. De asemenea, ar trebui ca E-tigarile sa fie impozitate de Guvern pentru a compensa eventualele pierderi de venit?

“Sper ca guvernele sa foloseasca politicile fiscale pentru a indrepta fumatorii spre produse mai sigure decat sa-i indeparteze de acestea.”
Adrian: La un moment de criza economica, cand multe grupuri care militeaza pentru sanatate se gasesc sub presiune financiara, finantarea ar putea sa vina din alte surse. Dar ar fi complet adecvat, daca nu chiar esential, ca grupurile care militeaza pentru sanatate sa fie implicate in stabilirea protocoalelor si garantarea si examinarea cercetarilor pentru a evalua mai in amanunt potentialul pe termen lung al E-tigarilor ca alternativa mai putin daunatoare la tigari. Dar sper ca guvernele sa foloseasca politicile fiscale pentru a directiona fumatorii spre produse mai sigure, in loc sa-i indeparteze de acestea.

ECD: Actualul sfat pentru fumatori din parte organismelor precum ASH UK este ca produsele care inlocuiesc nicotina ar trebui folosite de catre fumatori in locul tigarilor electronice. Cat de eficiente sunt aceste produse in a-i ajuta pe fumatori sa se lase de acest viciu pe termen lung?

Adrian: Produsele care inlocuiesc nicotina functioneaza intr-adevar pentru unele persoane, dar, per total, acestea sunt mult mai putin eficiente decat ar putea cineva sa anticipeze, mai ales pe termen lung. De exemplu, intr-un studiu recent s-a demonstrat ca sunt eficiente doar pentru 1,6% dintre utilizatori, desi acest procent este mai bun decat cel de 0,4% obtinut cu tratamentul placebo.

Este bineinteles posibil ca dezvoltarea de noi produse care inlocuiesc nicotina si care reproduc mai fidel profilul farmacokinetic al inhalarii de nicotina din tigari, sa imbunatateasca acest procent, iar astazi este un interes crescut pentru testarea acestui concept. Dar in realitate, se pare ca cel mai important lucru care-i ajuta pe fumatori sa renunte este vointa de a face acest lucru. Daca E-tigarile se dovedesc in timp a fi un mijloc eficient de trecere in a-i ajuta pe fumatorii care se gandesc sa se lase de fumat sa-si dezvolte si sa-si construiasca vointa, atunci ar avea un beneficiu evident. Daca acesta va fi cazul, sper ca organizatii precum ASH UK sa le recunoasca acest merit si sa raspunda pozitiv, revizuindu-si sfaturile in concordanta.

ECD: Bineinteles ca E-tigarile nu sunt singura alternativa la fumat. Snus-ul este privit ca una dintre alternativele cele mai sigure, iar unii experti pe care i-am intervievat cred ca nu prezinta absolut niciun risc masurabil. In opinia dvs., interzicerea Snus-ului a cauzat moartea fumatorilor in UK?

“…motivul mentinerii interzicerii [pentru snus] pare sa fie mai mult politic decat stiintific. Ceea ce este de fapt destul de bizar!”
Adrian: De cand snus-ul a fost interzis in UE, vremurile s-au schimbat si chiar si avocatii inversunati ai controlului pentru tutun recunosc acum ca snus-ul este mai sigur decat tigarile. Asa ca motivul mentinerii interzicerii (pentru snus) pare sa fie mai mult politic decat stiintific, mai ales dat fiind ca unele produse fara fum care sunt potential mai periculoase decat snus-ul sunt legal de vanzare. Ceea ce este de fapt destul de bizar!

Probabil cel mai bun raspuns ar fi inlocuirea interzicerii in UE a snus-ului cu o cercetare cuprinzatoare a reglementarilor UE privind consumul de nicotina si tutun. Sper ca aceasta sa puna sub aceeasi umbrela legislativa toate produsele care contin nicotina, sa le clasifice in functie de risc si sa asigure informarea corespunzatoare a consumatorilor, astfel incat sa-si poata modera ei insisi riscurile.

Pentru a reveni la intrebare, conform unui studiu, mai mult de 200.000 de morti premature ar fi putut fi evitate anual in doar 15 tari ale UE, daca procentele de fumatori ar fi fost la fel de scazute ca in Suedia, ceea ce este atribuit in mare parte de multi observatori preferintei suedezilor pentru snus in loc de tigari. Asa ca, in mod intuitiv, este foarte tentant sa spun “da”. Cu toate acestea, atata timp cat snus nu este de vanzare in mod legal in UK nu este cu adevarat posibil sa dam un rapuns exact. Asta se datoreaza faptului ca nu stim care ar fi fost reactia consumatorului britanic la oferirea de snus-ului ca alternativa la tigari.

“…sprijinul din partea Ministerului Sanatatii, mai degraba decat critica, pentru lansarea unor astfel de produse poate juca un rol vital in transmiterea mesajului catre consumator, chiar daca aceste produse isi au originile in industria tutunului.”
Nu este suficient doar sa pui pe rafturi un produs mai putin daunator, ca de exemplu snus, in speranta ca acesta va fi imbratisat de catre cumparatori; trebuie sa fie relevant pentru consmatori si sa aiba o utilitate suficienta pentru a stimula incercarea si a repeta cumpararea. Aceasta este de asemenea valabila pentru E-tigari si orice alte alternative la tigari mai putin daunatoare. Aici sprijinul din partea Ministerului Sanatatii, mai degraba decat critica, pentru lansarea unor astfel de produse poate juca un rol vital in transmiterea mesajului catre consumator, chiar daca aceste produse isi au originile in industria tutunului.

ECD: Vedeti paralele intre Snus si E-tigari?
Adrian: Absolut, exista paralele distincte aici. Ambele produse ofera fumatorilor o alternativa la consumul de nicotina cu un evident risc redus, in principiu deoarece consumatorii nu sunt nevoiti sa inhaleze fumul de tutun. De asemenea, ambele produse ofera consumatorului unele elemente ale aspectului ritualic de a fuma, pe care medicamentele nu le ofera. Si Suedia ofera un exemplu bun despre cum preferintele s-au schimbat atunci cand consumatorilor li s-au oferit variante. Aceasta nu inseamna ca oricare dintre aceste tipuri de produse ar reprezenta in mod necesar o atractie universala pentru fumatori. Dar, chiar si daca numai o minoritate a fumatorilor si-ar schimba preferintele, beneficiile pentru sanatate ar fi totusi insemnate.

“Prohibitia alcoolului nu a functionat in SUA si nu vad niciun motiv pentru care ar functiona pentru tutun.”
O paralela regretabila este ca opozitia impotriva unor alternative la tigari, precum snus-ul si E-tigarile, pare sa se nasca dintr-o viziune absolutista, si anume ca utilizarea produselor pe baza de tutun (sau oricare altele asemanatoare) ar trebui eradicata din societatea moderna a zilelor noastre. Prohibitia alcoolului nu a functionat in SUA si nu vad niciun motiv pentru care ar functiona in cazul tutunului. Unii opozanti afirma ca punerea la dispozitie a unor alternative la tigari precum snus-ul si E-tigarile incurajeaza uzul dublu (in combinatie cu tigarile) si astfel intarzie renuntarea la fumat. Dar aceleasi critici ar putea la fel de bine sa fie indreptate catre produsele medicinale pe baza de nicotina promovate pentru a usura nevoia de nicotina in timpul perioadei de abstinenta de la fumat.

“…controversa actuala atat legata de snus cat si de E-tigari indica faptul ca modelele actuale ale reglementarilor pentru nicotina si tutun si-au depasit utilitatea.”

In final, as putea spune ca aceasta controversa legata atat de snus, cat si de E-tigari indica faptul ca modelele actuale ale reglementarilor pentru nicotina si tutun si-au depasit utilitatea. Este necesara revizuirea urgenta pentru a ajuta, mai degraba decat a restrictiona, consumatorii avand posibilitatea de a face alegeri mai sanatoase daca fie nu vor, fie nu pot renunta in totalitate la dependenta de nicotina. E-tigarile si vocile multor utilizatori de E-tigari din intreaga lume s-ar putea dovedi a fi un catalizator puternic pentru schimbarea in aceasta directie. Fiind o persoana care a avut mult timp un interes deosebit in reducerea efectelor negative ale tutunului, cu siguranta sper sa fie asa!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top