Stiri

Tigarile electronice – Avantaje versus dezavantaje

Persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sunt sfatuite sa se lase de fumat, pentru a nu-si inrautati sanatatea plamanilor. Ca raspuns, unii inlocuiesc tigarile traditionale din tutun cu tigarile electronice, cele din urma fiind cunoscute ca fiind o metoda mai sanatoasa de a fuma si, mai presus de toate, o modalitate eficienta de a reduce fumatul.

Introdusa pe piata in anul 2003, tigara electronica a fost primita destul de bine de catre fumatori, in special de catre cei care incercau sa se lase de acest viciu. Altii insa au fost mai putin entuziasti, insistand ca nu exista dovezi care sa sustina utilizarea acestora ca fiind sigura.

Cum functioneaza tigarile electronice?

Tigarile electronice sunt niste dispozitive alimentate cu baterii si umplute cu o solutie lichida ce contine apa, propilenglicol si eventual nicotina (cantitatea de nicotina poate fi reglata de utilizator, aceasta putand fi scoasa complet din tigara). Aceste dispozitive au forma cilindrica si sunt facute sa arate aproape ca niste tigari obisnuite. Practic, cand tragi din tigara, bateria va incalzi solutia si va crea vapori pe care sa ii inhalezi. Actiunea care stimuleaza senzatia de fumat poarta denumirea de “vaping”.

Nicotina este un stimulent gasit de regula in tigarile traditionale din tutun, fiind elementul care provoaca de fapt dependenta de fumat, insa nu este cancerigena. Se sugereaza ca, prin eliminarea gudronului, persoanele nu mai sunt supuse pericolelor fumatului. Iar pentru ca tigarile electronice nu contin gudron, acestea sunt, cu siguranta, o alternativa mult mai sanatoasa la tigarile obisnuite.

Avantajele tigarilor electronice:

Persoanele care trec de la tigarile din tutun la tigarile electronice prezinta niveluri mult mai scazute de substante toxice in corp decat persoanele care continua sa fumeze tutun. In plus, cercetatorii au concluzionat ca oamenii care trec la tigarile electronice niciodata nu maresc cantitatea de nicotina. Din contra! Tind sa o micsoreze in timp, pentru ca in final sa renunte de tot la ea.

Exista nenumarate studii care au aratat ca 18% din fumatorii care au schimbat tigarile traditionale cu tigarile electronice au renuntat, in timp, de tot la fumat.

Dezavantajele tigarilor electronice:

Anumite tigari electronice pot contine ingrediente toxice pentru oameni. In cazuri publicate recent, FDA a gasit antigel la doua marci de tigari electronice si cantitati de formaldehida la alte branduri. De aceea, este important ca intotdeauna sa te informezi cu privire la brandul de la care sa cumperi astfel de produse.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top