Diverse

6 beneficii ale chirurgiei minim-invazive

În prezent, datorită progreselor medicinei și tehnologiilor existente, medicii pot folosi o varietate de tehnici pentru a aborda cât mai puțin traumatic o gamă largă de patologii. Intervențiilor chirurgicale deschise li se preferă, oricând este posibil, procedurile minim invazive, ce prezintă o serie de avantaje importante, în special pentru pacienți.[2] Continuă să citești pentru a afla care sunt câteva dintre beneficiile chirurgiei minim-invazive.

  1. Incizii mai mici

Unul dintre cele mai importante beneficii asociate cu chirurgia minim-invazivă este acela că nu necesită acele incizii lungi, specifice chirurgiei clasice, deschise. Una sau două incizii de dimensiuni reduse, realizate cu o precizie care în trecut nu ar fi fost posibilă, sunt adesea suficiente pentru a permite realizarea procedurii.[2] Această caracteristică a operațiilor minim-invazive este foarte importantă, inclusiv atunci când vine vorba despre durata recuperării.

  1. Mai puțină durere

Un alt avantaj important al chirurgiei minim-invazive este reducerea semnificativă a durerii postoperatorii.[2] Datorită instrumentelor și tehniciilor folosite în acest tip de chirurgie, se obține o traumatizare țesuturilor mult mai redusă comparativ cu metodele tradiționale. Acest lucru duce la o reducere a durerii și disconfortului resimțite de pacienți în perioada postoperatorie și ușurează gestionarea acestor simptome cu ajutorul medicamentelor.

  1. Vindecare mai rapidă și recuperare mai ușoară

Lista beneficiilor chirurgiei minim-invazive mai include și vindecarea mai rapidă, asociată cu o recuperare mai ușoară. În funcție de tipul intervenției și de scopul său, un pacient și-ar putea relua activitățile normale după doar câteva zile, cu mult mai puține restricții decât ar presupune o operație tradițională deschisă.[2]

  1. Riscuri și complicații reduse  

Unul dintre avantajele majore ale chirurgiei minim-invazive este incidența redusă a complicațiilor intraoperatorii. Datorită tehnologiei și tehnicilor avansate utilizate în acest tip de chirurgie, riscul de a întâmpina probleme precum sângerarea excesivă, leziunile accidentale ale organelor sau infecțiile este semnificativ redus comparativ cu abordările tradiționale. Este și unul dintre motivele pentru care pacienții se pot bucura de un proces de vindecare mai lin și de o ședere în spital mai scurtă.[2]

  1. Cicatrici foarte mici

După cum menționam mai sus, una dintre caracteristicile chirurgiei minim-invazive este aceea că inciziile efectuate în timpul procedurilor sunt semnificativ mai mici decât cele din chirurgia tradițională. Acest lucru duce la cicatrici reduse și mai puțin vizibile, oferind rezultate mai estetice după vindecare.[2].

  1. Costuri mai reduse

Chirurgia minim-invazive prezintă anumite avantaje și când vine vorba de costul total al tratamentului, care include cu doar prețul efectiv al intervenției, ci și alte aspecte. De exemplu, în cazul unui pacient diagnosticat cu stenoză aortică severă va fi necesară înlocuirea valvei aortice cu o proteză valvulară, lucru care se poate face atât printr-o intervenție chirurgicală clasică, cât și prin tehnici minim-invazive.[1]

Dacă se optează pentru cea de-a doua variantă, ca urmare a reducerii duratei de spitalizare, a recuperării mai rapide și a diminuării complicațiilor postoperatorii, este foarte posibil să se observe o reducere a costului total al tratamentului. O altă metodă minim-invazivă de tratare a stenozei aortice este prin intermediul procedurii TAVI – implantarea transcateter a valvei aortice. Prețul procedurii TAVI este mai ridicat comparativ cu cel al înlocuirii chirurgicale a valvei aortice, dar, din nou, costul spitalizării este mai redus.[3]

Chirurgia minim-invazivă oferă numeroase avantaje semnificative, ce variază de la reducerea durerii și a disconfortului postoperator, vindecare mai rapidă și recuperare mai ușoară până la beneficii estetice și costuri totale mai reduse. Mulți chirurgi o preferă operațiilor deschise, ce necesită incizii mai mari și o durată de spitalizare mai lungă, și care, în funcție de particularitățile fiecărui caz, nu reprezintă întotdeauna o opțiune de tratament. În același timp, în ciuda numeroaselor sale beneficii, nici chirurgia minim-invazivă nu poate fi considerată întotdeauna cea mai bună opțiune.[2] Singurul care îți poate spune ce tip de intervenții sunt recomandate în cazul tău este medicul.

Bibliografie:

  1. „Aortic Valve Surgery – Minimally Invasive”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2019, medlineplus.gov/ency/article/007407.htm. Accessed 20 Apr. 2023.
  2. „Minimally Invasive Surgery”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/minimally-invasive-surgery/about/pac-20384771. Accessed 20 Apr. 2023.
  3. Sayed, Ahmed, et al. „Minimally Invasive Surgery versus Transcatheter Aortic Valve Replacement: A Systematic Review and Meta-Analysis”, Open Heart, vol. 8, no. 1, 1 Jan. 2021, p. e001535, openheart.bmj.com/content/8/1/e001535, https://doi.org/10.1136/openhrt-2020-001535. Accessed 20 Apr. 2023.
Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top