Râia sau scabia este o afecțiune cutanată provocată de infestarea cu un mic parazit numit Sarcoptes scabiei var. hominis, ce se estimează că ar afecta peste 400 de milioane de oameni în fiecare an. Este foarte contagioasă și, deși nu este dificil de tratat, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanei afectată.[3] Continuă să citești pentru a descoperi o serie de informații utile despre această infecție, de la cum se transmite ea și cum se poate trata până la ce complicații poate cauza.
- Cum se transmite râia?
Râia sau scabia se transmite cel mai adesea prin contact prelungit direct, piele pe piele. Asta înseamnă că nu o vei lua, de exemplu, dacă dai mâna sau îi oferi o îmbrățișare scurtă unei persoane infectate. Vei lua însă boala dacă vei întreține relații sexuale cu persoane respectivă. De fapt, în cazul adulților, principala modalitate de transmitere a scabiei o reprezintă contactul sexual.[1]
Pe lângă transmiterea directă, râia poate fi și transmită și indirect, prin intermediul obiectelor personale ale unei persoane infectate (haine, prosoape, lenjerie de pat), dar acest mod de răspândire este asociat mai degrabă cu o formă particulară, severă, de râie – scabia norvegiană.
Râia se transmite foarte repede în comunitățile închise, cum ar fi școlile, azilurile de bătrâni sau închisorile. În astfel de medii, oamenii sunt în contact strâns unii cu ceilalți, ceea ce facilitează răspândirea bolii.
Este important de menționat că râia poate fi contagioasă inclusiv în timpul perioadei de incubație, adică înainte de apariția primelor simptome. Aceasta înseamnă că o persoană infectată poate transmite boala altor persoane chiar și înainte de a realiza că este infectată.[1][3]
- Cum se manifestă râia
Primele simptome ale scabiei apar, de regulă, la 4 până la 6 săptămâni de la infectare și, de cele mai multe ori, includ mâncărimi severe, care se manifestă în special în timpul nopții, și erupții cutanate caracteristice, localizate preponderent între degete, la încheieturile mâinilor, pe brațe, picioare și în zona abdomenului.[3]
Simptomele pot varia însă. De exemplu, bebelușii, copiii mici, persoanele foarte în vârstă sau cele cu sistemul imunitar slăbit tind să aibă erupții cutanate pe tot corpul, în timp ce la copiii mai mari și la adulți acestea vor apărea mai ales pe mâini, picioare, axile, buric și organe genitale. Se pot prezenta ca urticarie, umflaturi cu puroi, vezicule sau umflaturi cu cruste. La unele persoane nu apare nicio formă a acestor erupții cutanate.[2]
- Cum se tratează râia
Există două tipuri principale de tratament pentru râia sau scabie: medicamentele topice și medicamentele orale. Medicamentele topice, cum ar fi cremele și loțiunile, sunt aplicate direct pe piele pentru a ucide acarianul și a calma mâncărimea. Medicamentele orale pot fi prescrise în cazuri mai severe sau atunci când tratamentul topic nu este eficient.
Atenție însă! Tratamentul nu omoară ouăle parazitului și trebuie repetat până când toate au eclozat. De asemenea, este necesar ca acesta să fie urmat de toți membrii unei gospodării, fie că prezintă sau nu simptome.[3] Descoperă detalii pe blogul Dr.Max despre cum se tratează scabia.
- Cum se poate preveni râia
Prima măsură ce trebuie luată atunci când se suspectează că o persoană este infectată este să se evite contactul direct, piele pe piele, cu aceasta. Este, de asemenea, foarte important ca lenjeria de pat și hainele cu care ea a intrat în contact să fie spălate cu apă fierbinte și uscate la soare și ca încăperile locuinței să fie curățate cu atenție.
Totodată, după cum am menționat mai sus, este vital ca toți membrii gospodăriei să fie tratați. În acest mod, se reduce riscul ca râia să fie transmisă mai departe.[3]
Râia este o afecțiune cutanată extrem de contagioasă, ce necesită tratament corect și prompt. Dacă suspectezi că tu sau o persoană apropiată ați fost expuși la această boală, este important să vă adresați unui medic pentru un diagnostic clar.
Bibliografie:
- „Scabies”, Centers for Disease Control and Prevention, 2023, www.cdc.gov/parasites/scabies/index.html. Accessed 19 July 2023.
- „Scabies: A Very Itchy but Curable Rash”, Healthy Children, 2023, www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Scabies.aspx. Accessed 20 July 2023.
- „Scabies”, World Health Organization, 31 May 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/scabies. Accessed 19 July 2023.

