Stiri

6 sfaturi pentru a dezvolta un stil de scriere unic și memorabil pentru site-ul tău

Știm deja regula de bază pentru website-uri de succes: content is king. Ce înseamnă asta? Înseamnă că tot ce postezi pe site-ul tău are potențialul de a-ți urca afacerea sau de a o coborî. Ne referim la articole de blog, descrieri de produse, textele de pe pagini, meta-descrieri și meta-titluri. Cum dezvolți un stil de scriere unic și memorabil pentru site-ul tău, care să îți asigure succesul atât pe partea de SEO și vânzări, cât și pe partea de branding? Află totul în acest articol!

Cum creezi texte bune pentru site-ul tău?

Textele de pe site au aceeași importanță ca imaginile de calitate pe care le folosești: ajută oamenii să afle despre tine. Îți conectează afacerea cu publicul țintă. Spui o poveste care te avantajează și care te ajută să îți vinzi produsele ori serviciile. Rankezi bine în Google. Creezi un brand puternic, credibil și memorabil. Cum creezi texte bune pentru site-ul tău, care să te ajute să bifezi toate aceste avantaje?

Echipa SEO Words din Iași ne oferă cele 6 secrete ale unui content writing de calitate pentru site-ul tău. Ți le spunem și noi mai jos:

1. Cunoaște-ți publicul țintă.

Pentru a-ți dezvolta o voce unică de scriere, este important să-ți cunoști foarte bine audiența. Încearcă să înțelegi care sunt interesele, problemele și nevoile lor și scrie într-un stil care să fie atractiv și ușor de înțeles pentru ei.

De exemplu, dacă ai un magazin care vinde bijuterii, adresează-te celor care caută cadouri cu care să își surprindă jumătatea. Vorbește despre cupluri, iubire, emoții, dăruire etc. Prezintă-le variante de împachetare, certificatele pe care produsele tale le au, modul în care acele bijuterii spun o poveste, cum pot fi ele asortate. Publicul tău țintă are nevoie să îi „ajungi la inimă” pentru a-i convinge să cumpere. Ei au nevoie să își imagineze cum vor oferi cadoul, cum va fi darul primit și folosit.

Dacă, în schimb, ai o agenție de transport persoane, vorbește despre avantajele pe care flota ta auto le are, oferă informații clare și vizibile despre rute, prețuri, oferte, condiții de bagaj etc. Aici nu vei merge pe partea emoțională, ci pe cea practică și informativă. Cititorii trebuie să înțeleagă imediat unde ai curse, cât costă, când sunt plecările. La inima acestui public vei ajunge fiind succint și clar în oferirea informațiilor. Cine caută un bilet de autocar spre Germania, nu va sta să citească paragrafe emoționale. Vrea să găsească rapid ce caută și să cumpere ce îi convine.

2. Evidențiază punctele forte ale afacerii tale.

Identifică-ți punctele forte și păstrează-le în minte în timp ce scrii. Găsește unghiurile tale unice și încearcă să le integrezi în textele tale pentru a-ți face conținutul să iasă în evidență.

Revenind la exemplele noastre, adevărul este că toate magazinele de bijuterii vor adopta aceleași tehnici de scriere. Cum poți tu să te diferențiezi? Ei bine, poți schimba unghiul. Să expui aceleași lucruri, dar privite altfel. Atunci când ceilalți scriu sec și plat despre calitatea bijuteriilor lor, tu vorbește despre ce înseamnă un certificat de calitate oferit la cumpărarea unui astfel de obiect, ce implică, ce informații ar trebui să ofere și de ce este important faptul că firma ta îl oferă. Alt unghi, același subiect. Așa te remarci și ajungi pe prima pagină în SEO. Cei care fac content writing SEO vorbesc despre content gap și exact asta ar trebui să folosești și tu.  

La fel, toate agențiile de transport persoane vor vorbi despre avantajele de a călători cu ei. Ce poți tu face? Poți să vii cu vizualuri foarte bune din interiorul mașinilor de transport care să arate confortul pasagerilor. Poți să subliniezi grija aparte pe care o acordați pasagerilor minori. Ori poți să găsești exact acel content gap pe care concurenții tăi nu mizează și să îl exploatezi în favoarea ta. Cert este că, pentru a evidenția punctele forte ale afacerii tale, ai nevoie să îți cunoști foarte bine competiția. Cum ai putea să știi cu ce să ieși tu în evidență dacă nu știi exact ce oferă fiecare dintre competitorii tăi?!

3. Găsește un tone-of-voice pe care să îl păstrezi pe toate canalele de comunicare.

Folosește un ton conversațional, la persoana a II-a singular. Au cam trecut timpurile în care ne adresam online cu „dumneavoastră”. Acum, trebuie să folosim exact limbajul care se folosește în Social Media. Evită jargonul, metaforele și cuvintele prețioase, chiar dacă ție îți face plăcere să adopți un limbaj doct. Nu uita că scrii pentru alții, nu pentru tine. Folosește cuvinte simple și ușor de înțeles. De asemenea, încearcă să incluzi personalitatea ta și a afacerii tale în texte. Poți să folosești umorul, anecdotele sau povestirile personale pentru a-ți face conținutul mai uman și mai apropiat de cititorii tăi.

Este important, indiferent de domeniul în care ai afacerea online, să păstrezi același tone-of-voice pe toate canalele de comunicare: în textele de pe site, în newslettere, în Social Media, în textele de reclamă etc. Dacă mai mulți oameni lucrează pentru tine (unul pe SEO, unul pe Social Media, unul pe PPC etc.), este important să se alinieze între ei. Este o greșeală foarte mare de branding să fii, de exemplu, sobru pe site și jucăuș pe Facebook ori invers.

4. Stilul tău de scriere trebuie să fie autentic.

Scrie într-un stil care este autentic pentru tine. Fii tu însuți și nu încerca să copiezi stilurile altor autori. Cititorii vor aprecia autenticitatea și originalitatea ta. Chiar dacă un competitor are succes folosind un anume stil sau anumite expresii, nu copia. Vei avea succes în momentul în care cititorii vor simți că asta e afacerea ta, asta e vocea ei. Din acest motiv, nu recomandăm folosirea generatoarelor automate de text precum ChatGPT. Acestea te fac să pierzi identitatea și imaginea firmei tale. Vei avea o companie care comunică precum 1000 altele. Crezi că vei avea succes așa?

5. Folosește orice feedback în ajutorul tău.

Cel puțin la început, cere păreri de oriunde poți: de la clienți, de la angajați, de la familie și prieteni. Întreabă-i: ce simți când citești asta? Îți vine să cumperi? Îți inspiră încredere? Este un text convingător sau mai degrabă plat și banal?

Atunci când părerile mai multor persoane converg, ar trebui să le iei în calcul. Știi cum se spune: când o persoană îți spune că ești beat, mai ia o bere. Când a doua persoană îți spune că ești beat, mergi acasă și te culcă. Exact așa funcționează și feedback-urile de la ceilalți: ia-le în calcul pentru a dezvolta cel mai bun stil de scriere pentru site-ul tău.

6. Practica este mama învățării.

Practică, practică, practică. Cu cât scrii mai mult, cu atât îți vei dezvolta mai mult stilul de scriere și vei descoperi vocea ta unică. Dacă încerci și încerci, însă tot simți că ceva scârțâie și ai nevoie de ajutor profesional, poți apela la un content writer profesionist.

Îți dorim succes cu afacerea ta online și scrierea textelor care să te ajute să bifezi toate obiectivele de pe lista ta!

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top