Stiri

Lintea – o bogată sursă proteică

Lintea este cunoscută ca fiind un element bogat în proteine, consumată în cantități destul de mici de către unii și în cantități potrivite, indicate, sau mari de către alții. Nu știu în care dintre aceste categorii te încadrezi, cert este faptul că neapărat trebuie să cunoști mai multe lucruri despre linte și despre proteine în general, deoarece fără acestea, organismul nu ar mai funcționa în totalitate corespunzător.

Care este, așadar, rolul proteinelor? Acestea sunt cele mai importante molecule din corpul uman și, mai mult decât atât, ele au diferite roluri, de la dezvoltarea mușchilor, a oaselor și a țesuturilor, până la transportul substanțelor nutritive și funcționarea optimă a creierului.

Pe de altă parte, acestea sprijină reacțiile biochimice din organism, în sensul că enzimele reprezintă o particulă de proteine, implicate în reacțiile biochimice, care au loc în interiorul și în exteriorul celulelor.

Atunci când enzimele nu funcționează normal, pot apărea diferite boli la nivelul organismului.

În altă ordine de idei, putem vorbi și despre hormoni ca fiind o importantă sursă de proteine, cu atât mai mult cu cât aceștia au un rol foarte important, fiind percepuți ca niște mesageri chimici care asigură comunicarea între celule, organe și, nu în ultimul rând, țesuturi. Hormonii sunt produși de glandele endocrine și sunt transportanți la un țesut sau organ specific pentru a-l determina pe acesta să aibă grijă de organism.

Chiar și polipeptidele, care sunt lanțuri mari de aminoacizi și, de altfel, o formă specifică de proteine, au funcții esențiale precum simularea nivelului de absorbție al zahărului în sânge, prin intermediul insulinei, stimularea ficatului să transforme glicogenul în glucoză și să îl transporte în sânge prin acțiunea glucagonului, stimularea creșterii țesuturilor, inclusiv a mușchilor și a oaselor, prin activarea hormonului de creștere, semnalarea rinichilor să reabsoarbă apa, prin acțiunea vasopresinei și stimularea eliberării de cortizon, un factor foarte important în metabolism, prin acțiunea corticotropinei.

Având un aport destul de bogat de proteine, lintea se remarcă, de asemenea, și ea prin beneficiile pe care le are asupra organismului, beneficii demne de precizat și de luat în calcul.

Amintim faptul că lintea, fiind foarte bogată în proteine vegetale, fibre și substanțe nutritive protejează sistemul cardiovascular, consumul de linte fiind asociat unui risc mai scăzut a problemelor de inimă, ține sub control diabetul, previne arterioscleroza, lintea furnizând suficienți antioxidanți pentru a preveni apariția acesteia, conține o sursă foarte importantă de acid folic și, nu în ultimul rând, crește sațietatea.

Facebook Comments

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top