Stiri

Protecția culturilor horticole: obiective ale agriculturii moderne

Schimbările climatice din ultima vreme și perioadele de secetă extremă complică tot mai mult zilele agricultorilor. Evoluția ascendentă a prețurilor, costurile ridicate de producție îi forțează să producă mai mult, cu mai puține resurse. În aceste circumstanțe, provocarea fermierilor constă în identificarea unor măsuri de control pentru a elimina efectele nedorite asupra culturilor și aplicarea unor practici agricole care să stimuleze productivitatea și să reducă pierderile. Protecția culturilor presupune adoptarea unor strategii eficiente de protejare a culturilor de buruieni, dăunători, viruși, boli și alți factori dăunători care pot avea efecte devastatoare reducând sau distrugând recoltele. Abordarea corectă a protecției culturilor este foarte importantă, întrucât permite fermierilor să aplice soluții moderne pentru protejarea culturilor reducând impactul agriculturii asupra mediului. Utilizarea eficientă a resurselor (apă, sol, pământ, utilaje, semințe, îngrășăminte, tratamente fitosanitare, energie) reprezintă obiectivul agriculturii moderne.

Cartoful este unul dintre cel mai răspândite alimente de pe planetă, fiind cultivat în peste 120 de țări. Pentru a atinge obiectivele de productivitate și profitabilitate dorite, fermierii trebuie să țină cont de câteva aspecte importante. Pregătirea adecvată a solului, plantarea sau însămânțarea corectă a culturilor, gestionarea îngrijirii plantelor, dar și a recoltei, aplicarea eficientă a unor tratamente cartofi, sunt aspecte esențiale pentru a obține culturi rentabile.

În cadrul culturilor horticole, principalii parametri care trebuie monitorizați pentru a asigura o protecție adecvată a culturii sunt:

  • Fertilitatea solului;
  • Nivelul de umiditate a solului;
  • Analiza riscurilor meteorologice, luând în considerare fenomene precum grindina, ce poate provoca daune majore culturilor;
  • Managementul buruienilor;
  • Controlul bolilor și dăunătorilor.

Spre deosebire de agricultura tradițională care se desfășoară pe proprietăți mici, agricultura modernă urmărește îmbunătățirea dezvoltării plantelor cultivate, folosind diferite tehnologii și  inputuri pentru aprovizionarea piețelor naționale și internaționale.

Ceapa este una dintre cele mai populare culturi horticole din România. În cadrul tehnologiei cultivării cepei există trei sisteme de cultură: cultura prin arpagic, prin semănat direct în câmp și prin răsad, ceapa fiind una dintre plantele de o importanță majoră la nivel mondial. Perioada de plantare ceapa prin semănat direct în câmp este toamna târziu sau primăvara devreme. Pentru obținerea unor recolte bogate, de calitate și pentru a proteja cultura de ceapă, fermierii trebuie să adopte un management eficient de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor. Printre cei mai frecvenți agenți patogeni în culturile de ceapă sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenușiu al cepei. În scopul asigurării integrității recoltei și reducerii pierderilor cauzate de dăunători este esențial ca fermierii să acorde o deosebită atenție combaterii acestora prin aplicarea de tratamente eficiente cu fungicide, în funcție de tipul agentului patogen. Gama de fungicide BASF cuprinde tratamente inovatoare cu acțiune preventive și curative pentru semințe, culturile în sine, dar și pentru bolile de depozitare. BASF Agriculture Solutions România oferă toate tipurile de fungicide de care ai nevoie: fungicide de contact (acționează la exterior, fără a pătrunde în profunzimea țesuturilor), fungicide sistemice (absorbite prin frunze și tulpină, fiind transportate în interiorul plantei cu ajutorul sevei) și fungicide translaminare (se mișcă de pe partea superioară spre partea inferioară a frunzei, însă nu se răspândesc în întreaga plantă).

Mana cepei este o boală ce afectează atât frunzele, cât și bulbii și poate fi recunoscută după apariția unor pete galbene pe frunze, care duc apoi la uscarea acestora. O soluție eficientă pentru combaterea manei de toate tipurile este fungicidul pe bază de dimetomorf, din grupa morfolinelor și mancozeb din grupa ditiocarbamaților. Un alt fungicid cu acțiune multi-site pe bază de metiram, din grupa ditiocarbamaților, este fungicidul Polyram® DF cu un risc scăzut de manifestare a rezistenței.

Dăunătorii care pot produce pierderi între 10-50% din recoltele anuale ale culturii de ceapă sunt: nematodul bulbilor, gândacul roșu al cepei, cărăbușul de mai sau musca cepei. Fungicidele BASF permit o protecție îndelungată a culturilor și au efect green, prelungind perioada de vegetație a plantelor. Datorită substanțelor active inovatoare, fungicidele BASF au acțiune preventivă și curativă. Totodată, aplicarea este flexibilă și independentă de condițiile meteo (rezistență la ploaie).

Adoptarea unor strategii eficiente care au la bază măsuri de protecție preventivă permit fermierilor să controleze cei mai importanți parametri de protecție a culturilor horticole.  

Sursa foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top