Business

Ce tehnici exista pentru imbunatatirea unui teren?

imbunatatire teren de la Terratest Romania

Datorita tehnicilor inovatoare, acum este posibil sa se construiasca pe toate tipurile de sol. De la munca simpla la priceperea arhitecturala, know-how-ul inginerilor este mobilizat pentru a analiza, studia, intari si consolida solurile. Geotehnicianul sondeaza si determina caracteristicile solului pentru a proiecta, in cadrul birourilor de proiectare, bazele structurilor. Armarea podelelor, chiar daca este in general invizibila, este piatra de temelie a oricarei structuri construite pe o pardoseala cu caracteristici mecanice slabe. Evolutiile tehnologice actuale in imbunatatire teren se indreapta spre solutii tehnice mai economice si mai ecologice.

Necesitatea imbunatatirii terenurilor

Imbunatatirea terenurilor de calitate slaba este din ce in ce mai necesara, avand in vedere cresterea umanitatii si activitatile sale. Anumite tipuri de sol, pana acum neglijate din cauza caracteristicilor mecanice slabe, trebuie consolidate pentru a asigura stabilitatea cladirilor si a infrastructurilor de inginerie civila pe care sunt chemate sa le sustina. Cu greu vizibile deoarece ingropate in pamant, tehnicile de armare sunt foarte raspandite si ne inconjoara zilnic (fundatii, ziduri de sustinere, terasamente rutiere, cai ferate etc.). Mai mult decat o provocare tehnologica, construirea infrastructurii in zone clasificate drept neconstruibile reprezinta o adevarata provocare strategica, economica si de mediu.

Tehnici adaptate la complexitatea solului si la fiecare zona de utilizare

Solurile sunt materiale complexe formate dintr-un schelet mineral mai mult sau mai putin compact, cu porozitate naturala, unde aerul si apa circula liber. Particulele solului provin din fragmentarea mai mult sau mai putin grosiera a rocii in pietricele, pietris, nisip sau namol, dar si din descompunerea chimica a anumitor compusi ai rocii in particule microscopice de argila. In solurile permeabile, precum pietricele, pietris si nisipuri, apa circula usor. Acest lucru nu este cazul in solurile slab permeabile sau chiar impermeabile, cum ar fi namolul si argila. Mai mult, in urma unor solicitari externe, cum ar fi fluxurile de apa, perioadele de seceta sau cutremure, caracteristicile mecanice ale solurilor se pot schimba si nu mai pot fi adecvate pentru utilizarea lor intentionata.

In functie de tipul de sol considerat si de tipul de structura care trebuie realizata, ar trebui aleasa o solutie de armare adecvata care sa se potriveasca atat naturii solului in loc, cat si mediului sau. Problema ramane de o mare complexitate, dovada fiind vestigiile trecutului.

Doua tehnici majore pot fi utilizate pentru a creste caracteristicile mecanice ale solurilor:

  • prin modificarea structurii interne a solului in loc
  • prin intarirea solului, prin adaugarea de incluziuni.

Mai precis, tehnicile de ameliorare a solului fac posibila cresterea compactitatii solului, fie prin reducerea volumului de goluri, de exemplu prin aplicarea unei supraincarcari pe solul saturat sau prin impunerea de vibratii in sol, astfel incat sa devina mai dens. Obiectivul tuturor acestor tehnici este de a permite construirea unei structuri fara a exista deformari excesive la suprafata sau defecte de stabilitate.

Apeleaza la serviciul de imbunatatire teren de la Terratest Romania pentru cele mai bune rezultate!

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top