Business

Ziduri de sprijinire excavatie cu palplanse

sprijinire excavatie

Printre utilizarile si aplicatiile otelului, care sunt frecvent discutate, se numara cele legate de arhitectura si constructia cladirilor de tot felul si lucrari civile precum poduri, pasaje subterane etc. Rareori, insa, este evidentiata contributia extraordinara pe care otelul o aduce lucrarilor civile, cum ar fi lucrarile de sprijinire excavatie. Un exemplu in acest sens sunt palplansele.

Palplanse sunt piloti batati care formeaza o structura flexibila de retinere de tip ecran numita palplanse, folosita in mod obisnuit in constructiile civile. Acestea formeaza un perete ermetic destinat protectiei zidurilor de sprijin in general sau executarii de sprijinire excavatie. Ele nu se limiteaza insa la aceste aplicatii si, avand in vedere caracteristicile lor, sunt utilizate in constructia de cladiri pentru izolarea tranzitorie sau definitiva a terenurilor sau pentru autorizarea subteranelor.

Sprijinire excavatie – Caracteristici

Sistemele de palplanse din lemn erau deja cunoscute in cele mai vechi timpuri. Palplansele asezate una langa alta, formeaza un paravan care permite retinerea pamantului si/sau a apei, si au fost folosite de mult timp in docuri si pereti de acostare. Cand obiectivul este doar de sprijinire excavatie, palplansele pot fi asezate deasupra. In cazurile in care este necesara si etanseitatea la apa, se folosesc sisteme care etanseaza contactul dintre palplanse.

Palplansele din otel au o rezistenta mare, astfel incat pot fi realizate in grosimi foarte mici (in general mai mici de 13mm), ceea ce faciliteaza foarte mult deplasarea lor. Pe de alta parte, datorita geometriei lor, permit proiecte care reduc efectiv deformarea la flambaj, ajustandu-se la nevoile proiectului, realizand astfel ecrane cu latimi totale foarte mici.

Sprijinire excavatie – tipuri de palplanse

In cazul zidurilor de sprijinire excavatie care suporta sarcina solului sau a apei, palplansele se clasifica in principal in patru tipuri principale. Primul tip este alcatuit din palplanse in consola, care constau din peretele antrenat, care suporta presiunea laterala exercitata de sol asupra acestuia. In functie de conditiile de calcul, acest tip de palplanse de sprijinire excavatie este recomandat pentru inaltimi mai mici de 6,0 m.

A doua grupa este formata din palplanse contravantuite, care sunt solutii bune in cazurile de excavare a santurilor, de exemplu. Dispunerea a doua ecrane paralele face posibila agatarea (folosind lanturi, frecvent) a unor profile de contravantuire intre ecrane, la unul sau mai multe niveluri care colaboreaza cu stabilizarea acestora, prin sustinerea tensiunilor de compresiune. In sens invers, in functie de configuratia peretilor antrenati, palplansele pot fi stabilizate prin intermediul unor tensoare, in care in loc de recuzite, elementele lucreaza in tensiune. Acesti tensori pot fi fixati pe un alt paravan paralel cu cel principal, dispus „in spatele” acestuia (spre latura terenului care este continut) sau fixati pe elemente specifice numite „moarte”.

Ultimul grup este format din palplanse sprijinire excavatie ancorate care, la randul lor, pot fi separate in functie de tipul de ancora care le sustine. Astfel, exista ancore simple, ancore cantilever, ancore bulb, ancore A-frame si ancore pentru piloti.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top