Stiri

Patru aspecte de care trebuie să ţii seamă înainte să adopţi un animal

Adopţia unui animal şi primirea unui nou membru în familie este motiv de mare bucurie, atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi. Pe lângă bucuria pe care o aduce un prieten patruped, există şi o serie de responsabilităţi şi aspecte practice care trebuie avute în vedere, astfel încât totul să fie aşa cum ţi-ai dorit. Iată patru lucruri de care ar trebui să ţii seamă. 

  1. Cine se ocupă de animal

Copiii sunt cei care insistă, de regulă, cu privire la adopţia unui animăluţ şi, de cele mai multe ori, este vorba de un câine sau o pisică. Bineînţeles, copiii nu înţeleg întotdeauna ce înseamnă să ai grijă de un animal, care sunt necesităţile sale şi cum poate el să schimbe rutina familiei.

 

Aşadar, înainte de a adopta un micuţ blănos, e important să-i explici copilului care vor fi responsabilităţile sale. Desigur, dacă nu are vârsta potrivită pentru anumite activităţi, cum ar fi să scoată un câine la plimbare la șase dimineaţa, unele responsabilităţi vor trece în seama adulţilor.

  1. Costurile de întreţinere

Costurile de întreţinere ale unui animal sunt variabile, dar trebuie să ştii că pot fi destul de mari. În primul rând, ar fi de luat în considerare hrana. Preţul pentru hrana umeda caini sau pisici, dar şi pentru cea uscată, poate varia în funcţie de marcă, dar şi de calitatea ingredientelor. Nu ar fi rău să arunci o privire pe site-urile de specialitate, ca să îţi poţi face o idee de bugetul pe care ar trebui să-l aloci pentru asta. 

 

În al doilea rând, trebuie menţionate cheltuielile cu serviciile medicale. Animalul trebuie deparazitat, vaccinat şi, eventual, sterilizat. În plus, de-a lungul vieţii sale este posibil să apară şi alte probleme medicale. De exemplu, gestatia la pisici, în unele cazuri, trebuie urmărită de un medic, mai ales dacă există semne de disconfort. 

 

În ultimul rând, trebuie specificate şi cheltuielile legate de igiena şi îngrijirea animalului, care pot varia în funcţie de rasă şi necesităţile patrupedului.

  1. Curăţenia în casă

Atunci când ai un animal în casă, trebuie să iei în considerare faptul că va trebui să faci curăţenie mult mai des. În cazul animalelor cu blana lungă, firele de păr vor fi prezente peste tot, de la covor până la canapea şi chiar cuvertura de pe pat. De aceea, este obligatoriu să dai cu aspiratorul mai frecvent şi să te asiguri că igiena casei este păstrată în condiţii optime.

 

Pe de altă parte, este important de notat că anumite produse de igienă sunt dăunătoare animalelor, deci va trebui să te reorientezi către soluţii adaptate caselor în care trăiesc şi prieteni blănoşi. 

  1. Timpul şi atenţia acordate animalului

În timp ce pisicile sunt mai curând autonome, deşi şi ele se bucură din plin atunci când le oferi timp şi atenţie, câinii au nevoile lor specifice. Pe lângă faptul că trebuie să-i scoţi afară pentru a-şi face nevoile, unele rase au nevoie de mai multă mişcare, deci trebuie să-ţi faci timp pentru plimbări mai lungi. 

 

În plus, atunci când sunt mici, atât câinii, cât şi pisicuţele trebuie educate, astfel încât să eviţi un comportament agresiv sau anumite obiceiuri, cum ar fi, de exemplu, în cazul felinelor, urcatul pe masă pentru a fura mâncare. Toate aceste lucruri implică timp, atenţie şi dedicare, pe care trebuie să fii sigur că le ai înainte de a adopta un animal de companie.

 

Aşadar, înainte de a ceda entuziasmului firesc pe care îl suscită ideea unui membru patruped al familiei, este important să iei în considerare diferite aspecte, astfel încât să fii un stăpân cât se poate de responsabil şi iubitor!

 

Sursă foto: Pexels.com

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top