Stiri

In anul 2018, magazinele online din România au realizat cumpărături în valoare de peste 3,5 miliarde de euro

În ultimi ani cu toții putem observa o creștere a varietății de produse în mediul online și cu toții știm că la ora actuală majoritatea cumpărăturilor le realizăm pe internet. Dar ce spun cifrele referitor la această tendință?

Institutul național de statistică ne oferă date clare referitoare la tendințele românilor de a prefera să cumpere ceea ce au nevoie de pe un magazin online. În perioada 2018 – 2019 s-a produs o diferențiere clară între vânzările realizate în cadrul magazinelor clasice și vânzările magazinelor online potrivit raportului oferit de institutul național de statistică (NSI). Institutul de statistică reprezintă un barometru extrem de important care ne oferă cele mai clare date referitoare la evoluția business-urilor în mediul online.

Conform GPeC ( cel mai important eveniment de E-commerce) în România s-au realizat cumpărături în valoare de peste 3,5 miliarde de euro strict de pe magazinele online în anul 2018, iar acest lucru înseamnă o creștere, cu 30% mai mare comparativ cu anul 2017. Cei 3,5 miliarde de euro se referă strict la produsele fizice cumpărate cu ajutorul internetului. Pe lângă acestea, românii au achiziționat și diverse servicii, bilete de avion, vacanțe și multe altele care n-au fost incluse în acest raport.

Acest lucru înseamnă că suma cheltuită de români în mediul online atunci când ne referim la diferite servicii, vacanțe și alte lucruri ce nu fac parte din produsele fizice (tangibile) a fost cu siguranță la fel de mare dacă nu chiar mai mare. Se estimează că în anul 2019 creșterile vor fi mai mari, chiar de două ori mai mari comparativ anu anul 2018.

Datele obținute vă oferă siguranța că la ora actuală crearea unui magazin online reprezintă cea mai bună variantă având în vedere costurile mult mai mici necesare pentru a pune pe picioare o afacerea și tendința oamenilor de a achiziționa produse și servicii mult mai mult în mediul online.

Un lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere atunci vă doriți să porniți o afacere cu un magazin în mediul online îl reprezintă nișa din care alegeți să faceți parte. Alegerea nișei reprezintă o etapă esențială pentru succesului business-ului.

Cum alegeți nișa din care să faceți parte și care este cea potrivită pentru voi?

Aceasta este o întrebare care nu are un răspuns fix. În funcție de experiență, de obiective și de cunoștințele pe care le dețineți. Este important să alegeți o nișă pentru magazinul online care totodată să fie în creștere pe piața online. Este de preferat să alegeți o nișa potrivită pentru voi pentru a nu exista un risc mai crescut de eșec.

Mulți oameni își aleg o nișă în care să expună cele mai populare și cele mai costisitoare produse. Nu își doresc clienții să vadă încă o data cel mai puternic telefon și cel mai bun televizor? Bineînțeles că nu. Aceasta reprezintă o modalitate mai puțin bună de a alege o nișă. Doar pentru că majoritatea oamenilor își doresc ultimul model de telefon acest lucru nu înseamnă că trebuie că tu să vinzi ultimul model de telefon. De fapt, acest este chiar un motiv destul de bun pentru a evita nișa respectivă. Există deja foarte multă concurență. În schimb, puteți urma următoarele strategii pentru alegerea unei nișe potrivite. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să înțelegeți mai exact ce înseamnă nișă și de ce aveți nevoie să vă alegeți una.

Ce este nișa unui magazin online?

Nișa unei afaceri online reprezintă categoria restrânsă din care fac parte produsele voastre. De exemplu, moda reprezintă o nișă destul de largă iar pantofii cu toc reprezintă categoria restrânsă. Când alegeți o nișa brandul vostru se vă roti în jurul acesteia. Veți construi un public țintă pe baza calității și a problemelor pe care le rezolva produsul vostru. Nu trebuie să vă fie teamă să vă restrângeți nișa. Bineînțeles, veți elimina câțiva potențiali clienți, dar veți crea, de asemenea, mai multa cerere în rândul persoanelor care doresc cu adevărat ceea ce vindeți.

De fapt, marketingul de micro- nișă a devenit extrem de popular. Business-urile optează pentru cea mai restrânsă nișă posibilă, în timp ce se bucură de o audiență suficient de mare.

Când alegeți o micro-nișă, puteți să vă clasificați mai ușor conținutul pentru cuvintele cheie asociate. În plus, aveți mai puțina concurență și un public mai bine vizat. Deși alegerea este greu de făcut din zeci de variante, trebuie să selectați nișa care vă permite să aveți ani de zile de succes comercial în mediul online. Nu vă îngrijorați dacă încă nu ați ales, nu este un lucru pe care îl realizați într-o zi.

De ce aveți nevoie de o nișă?

Există anumite companii care pot să vândă totul și o fac și bine. Însă, ele totuși sunt excepția care confirmă regula.

Cei care dețin business-uri mici pot găsi mai ușor succesul începând cu un produs sau cu un serviciu foarte căutat. Puteți adaugă mai multe pe parcurs dacă doriți acest lucru, dar nu vă aruncați într-o mare de diversitate încă de la început.

De ce ar trebui să începuți cu o nișă în locul mai multor produse?

Sunt multe persoane care doresc să înceapă o afacere cu ajutorul unui magazin online însă care nu știu cu adevărat ceea ce vor să facă. O întrebare simplă vă poate ajuta să înțelegeți ceea ce vă doriți. Care este scopul? Multe persoane sunt tentate să răspundă ” Vreau să încep o afacere în mediul online” însă aveți nevoie de un răspuns mult mai specific.

Dacă acordați o mai mare atenție numerelor puteți observa ușor cum acestea cresc de la an la an. Oamenii preferă să achiziționeze produse și servicii de pe magazinele online iar comerțul electronic crește considerabil. Până în anul 2021, se estimează o creștere a comerțului online de aproximativ 4.5 miliarde de euro. Astfel, atunci când publicul vostru țintă poate fi găsit în fiecare țară din întreagă lume, o mulțime de oportunități pot să apare. Pentru a valorifica aceste tendințe este nevoie să fiți foarte specific. Construiți-vă brandul în jurul a ceea ce sunteți pasionat și ce puteți face bine. Apoi, odată ce ați selectat produsul pe care doriți să-l vindeți, asigurați-vă că brandul vostru vă fi cea mai atractivă opțiune pentru publicul ținta.

Uneori este mai greu decât pare, așa că vă ușuram munca cu o serie de strategii menite să vă ajute să găsiți mai ușor nișa potrivită pentru piața de E-commerce.

  1. Creează ceea ce iți place

Sună foarte ușor, nu? Este de asemenea, un criteriu esențial. Dacă nu sunteți pasionat de nișa aleasă cel mai probabil veți eșua. Un business înseamnă timp, dedicare și resurse semnificative. Dacă nu sunteți pasionat de produsul sau serviciul ales, motivația va dispărea foarte rapid. Atunci când vă simțiți pasionat de ceea ce faceți și aveți un scop și vă veți simți împlinit de munca depusă.

  1. Cuvintele cheie

V-ați făcut o listă cu lucrurile care vă plac? Acum este momentul să cauți și informații. Numai cu pasiune un magazin online nu vă fi unul de succes. Dacă nimeni nu dorește ceea ce vindeți nu veți avea nici câștiguri financiare. Optați pentru un specialist SEO care se vă ocupa de implementarea acestora și vă care vă realiza strategia potrivită.

  1. Verifică competiția

Înainte de a vă decide cu privire la nișa pentru magazinul online, căutați cu atenție potențialii concurenți. Dacă mai multe magazine online domină deja spațiul, este probabil cea mai bună variantă este să nu vă luptați pentru a obține acest loc. Pe de altă parte, dacă totuși veți dori să o faceți veți ști ce obstacole întâmpinați pentru a câștiga pe piața de profil.

  1. Evaluează resursele

Este important să vă începeți afacerea cu resurse deja existente. În acest fel vei lua locul competiției chiar înainte de a începe să vindeți. Puteți opta pentru produse personalizate ceea ce le va face mai profitabile și mai atrăgătoare comparativ cu concurența. Astfel, acum deja vei începe să vinzi chiar dacă suma pe care ați alocat-o la început a fost mai mare.

  1. Începeți cu o problemă

Consumatorii doresc beneficii precum transport gratuit, modalități flexibile de plată și modalități de a vă împărtăși impresii despre produsul sau serviciul achiziționat. Cu toate acestea, vânzarea nu poate începe de la aceste situații și trebuie să vedeți lucrurile mai în detaliu. Reveniți la lista de pasiuni pe care ați realizat-o mai devreme. Pentru fiecare idee de pe listă, veniți cu trei sau patru probleme și cum i-ați ajuta pe oameni să le rezolve.

  1. Urmăriți tendințele

Nu vă puteți baza întotdeauna pe tendințe pentru a alege o nișa. Multe produse cresc sau scad în popularitate fără niciun semnal în prealabil. De aceea, este bine să optați pentru o nișă care prezintă o tendință ascendentă consecventă.

 

Concluzie

Nișa pe care o alegeți pentru un magazin online vă vă defini afacerea. De aceea trebuie să înțelegeți ce înseamnă aceasta și cum să o alegeți. O nișa reprezintă o categorie restrânsă în care vă vindeți produsele sau serviciile. Alegerea unei nișe nu ar trebui să se învârte în jurul popularității, dacă un produs este scump, atrăgător sau alte lucruri de acest fel.

În plus, aveți nevoie de o audiență. Dacă nimeni nu vă caută produsul nu veți avea vânzări. Luați în considerare alegerea unui nișe pentru care aveți deja resursele necesare pentru a investi. De asemenea, puteți lua în considerarea abordarea situației într-o manieră inovatoare. Priviți dincolo de categoria aleasă și concentrați-vă asupra rezolvării eventualelor probleme ale clienților. Nu uitați să aruncați o privire și asupra tendințelor recente și pe termen lung.

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top