Destul de putini antreprenori aspiranti se gandesc sa intre intr-o afacere care presupune ca mediu de functionare pe cel fizic. Si pana la urma pentru un motiv foarte bun. Internetul este o piata mare, iar oportunitatile in vanzare sunt imense. Odata ce ati decis ca aveti de gand sa porniti o afacere, intrebarea importanta este unde anume trebuie sa infiintati afacerea, in offline (cu un sediu fizic) sau online = crearea unui magazin online / e-store / digital?
Majoritatea oamenilor presupun ca decizia de a merge online sau offline depinde in mare masura de marimea acesteia, se doreste ceva mic, cu un magazin local unde sa vand produse cu amanuntul, sau se vrea un business de mari dimensiuni care sa cuprinda intreaga tara si poate chiar si in afara? Cu toate acestea, factorul de succes nu ar trebui sa reprezinte baza deciziei voastre de a merge pe o afacere online sau offline. Deoarece este posibila extinderea atat offline, cat si online, pe masura ce nevoia pentru produsul comercializat creste. Inainte de toate trebuie sa intelegeti si sa explorati atat dinamica fizica cat si cea electronica, care difera considerabil una de alta. Si abia apoi decideti ce optiune functioneaza in favoarea afacerii pe care doriti sa o dezvoltati.
Sa aruncam o privire pe cele doua optiuni.
Mediul online
Puteti ajunge cu usurinta la clientii care se afla dincolo de granitele geografice. Un magazin online se adreseaza tuturor celor care indragesc un anumit tip de produs (de preferinta cel comercializat de voi), iar faptul ca acesta nu se afla in aceeasi tara nu ar trebui sa reprezinte o problema, atat timp cat sunt puse la punct aspecte precum modalitatile de plata sau transportul.
Intr-un magazin online se poate vinde o gama larga sau o varietate mare de produse, 24 de ore din 24. Nu trebuie sa inchideti magazinul dupa orele de lucru sau in zilele de sarbatoare. O astfel de platforma va ajuta sa aveti o afacere activa tot timpul anului.
Daca optati pentru mediul online puteti automatiza procesele care tin de bunul mers al afacerii si sa va concentrati mai mult pe dezvoltarea de produse sau servicii pentru clientii fideli sau pe elaborarea de strategii necesare pentru a atrage noi cumparatori.
Costul de infiintare a unui magazin digital este mai putin costisitor decat cel al unui magazin fizic. Pentru crearea unui magazine online o oferta reala de pret se situeaza intre 1000-5000 euro. O oferta detaliata de preturi pentru un magazin online gasiti pe magazine-online.com . Pe langa aceste costuri, trebuie sa luati in calcul si costurile cu gazduirea si promovarea magazinului online.
Odata cu crearea unui magazin online apare si provocarea de a aduce clienti. Avand in vedere concurenta, devine din ce in ce mai greu pentru noile magazine online sa ajunga „descoperite” de catre consumatori. Deci, daca nu aveti o modalitate viabila de a ajunge la consumatori si de a-i face constienti de prezenta voastra in mediul online, veti realiza ca „costul” achizitionarii clientilor online este destul de mare. O sa aveti nevoie cu siguranta de servicii de promovare a magazinului online prin marketing online.
Mediul offline
Cumparatorii pot ajunge in magazin pentru a intra in contact cu produsul, prin urmare pot fi mai potrivite magazinele in care decizia consumatorului se bazeaza pe atingere si simtire (de exemplu, moda, alimente, alimente ecologice). Cu toate acestea, multe companii online din trecutul recent au demonstrat ca mai nou consumatorii sunt dispusi sa cumpere produse online, care in mod traditional au fost considerate ideale pentru afacerile din mediul fizic deoarece exista ideea de a vedea la fata locului cum se prezinta produsul respectiv inainte de a-l cumpara.
In mediul fizic vorbim despre relationarea cu clientii. Astfel puteti oferi servicii personalizate pentru diferite categorii de cumparatori, servicii pe care le prezentati in asa fel incat sa corespunda cat mai bine cu nevoile si dorintele acestora.
Prezenta fizica dezvolta un sentiment de incredere in randul clientilor si duce in timp la construirea unei baze de clienti loiali. De exemplu, acest tip de afacere poate fi relevanta pentru categorii cum ar fi serviciile si produsele financiare.
Costul de infiintare a unui magazin fizic este substantial – cumpararea sau inchirierea spatiului, a mobilierului si a interioarelor, a energiei electrice si a altor cheltuieli generale precum sunt salariile personalului. Pe de alta parte, magazinele online nu implica costurile de constructie a infrastructurii precum o cere cele implicate in magazinele fizice .
Desigur, exista o serie de magazine care presupun vanzarea cu amanuntul care ajung in timp sa se extinda si in mediul online. Se gasesc in diferite domenii de activitate si presupun comercializarea unei game largi de produse. De la produse gen cosmetice pana la mobilier.
Concluzii
Atat magazinele online cat si cele offline sunt optiuni valabile, viabile si provocatoare. Dar dupa cum puteti vedea din comparatia de mai sus, dinamica fiecarui model este diferita si trebuie sa luati o hotarare pe baza propriului concept, circumstante, viziuni si aspiratii. Desigur, este posibil sa aveti un magazin offline care are si o prezenta online dar, de obicei, acesta este mai mult ca un suport pentru magazinul offline.
Astfel, luati seama de natura factorilor determinanti ai naturii produsului comercializat si a tipului de clienti pe care doriti sa ii castigati. Atata timp cat puteti oferi un produs exclusiv sau competitiv sustinut cu un serviciu excelent pentru clienti, puteti fi siguri ca va exista o afacere de scces indiferent daca va fi creata offline sau online.