Business

Pereții mulați. Ce sunt și cum îți pot fi de ajutor în construcții?

pereti mulati de la Terratest Romania

Un perete mulat este de fapt un perete armat realizat din beton turnat pe loc și este de obicei folosit pentru construirea de excavații adânci în zonele urbane unde nivelul apei subterane este ridicat. Poate fi folosit de asemenea și ca structură de susținere (precum piloții secanți sau palplanșele), având au rolul de a preveni infiltrarea apei în excavație și de a opune rezistență la împingerile exercitate de pământ, apă și alte structuri adiacente.

Tehnica este una relativ nouă și constă în realizarea unei tranșee adânci fără sprijinirea obișnuită a pereților săi, aceasta făcându-se cu ajutorul unui noroi de foraj (format din pudră bentonitică și apă). Săpătura se umple cu beton turnat printr-o coloană de betoane, obținându-se în final un perete subteran continuu. Pereții săpăturii îndeplinesc rolul de cofraj necesar turnării peretelui, betonul mulându-se pe forma și neregularitățile acesteia, de unde si denumirea de “perete mulat”.

Îmbunătățirile aduse construcției de pereți mulați de-a lungul anilor i-au făcut mult mai eficienți, fiind folosiți în diverse domenii: realizarea lucrărilor hidrotehnice, executarea unor galerii, pasaje, parcări subterane, lucrări de sprijiniri care susțin greutăți mari de pământ.

Care sunt etapele de execuție a unui perete mulat?

Tehnologia Trench Cutter folosită în execuția unor pereti mulati de la Terratest Romania este una precisă, sigură și rapidă. Permite excavarea în terenuri cu roci dure, precizie ridicată și poate fi folosită pentru realizarea unor pereți de adâncimi și lățimi mari.

Excavarea tranșeei pentru viitorul perete mulat este principala etapă de execuție și se realizează cu ajutorul unei cupe mecanice grele pe cablu până la adâncimea dorită. Pompele amplasate în apropierea cupei introduc fluidul de foraj (noroi de foraj) pentru evitarea surpaților pământului din jur, formând un înveliș impermeabil.

După realizarea excavației, se introduce în șanț carcasa de armătură (dacă aceasta este prevăzută în planul proiectului), se deznisipează suspensia și se începe turnarea betonului. Înainte de turnarea betonului, este indicat să se verifice centrarea carcasei de armătură. Este important să fie așezată pe grinzi de ghidaj. Scopul grinzilor de ghidaj este de a asigura aliniamentul peretelui mulat și de a servi ca element de ghidaj pentru carcasa de armătură. De asemenea, în tranșee se instalează pompa submersibilă prevazută cu un furtun pentru evacuarea noroiului împins de jos în sus în momentul turnării betonului.

Ce materiale sunt folosite pentru turnarea peretelui mulat?

Pentru realizarea unui perete mulat sunt necesare 3 tipuri de materiale, fără de care nu este posibilă finalizarea peretelui.

Noroiul bentonitic – este format prin amestecare prafului de bentonită, apă și aditivi.

Betonul – se obține prin amestecarea cimentului, agregatelor, apei, dar și aditivi întârzietori de priză.

Oțel beton sau fier beton – se realizează armătura de oțel beton B500 cu diametru de 12 mm.

Urmărește canalul de știri Iași4u.ro pe WhatsApp

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top