Stiri

Sfaturi de care să ții cont atunci când alegi gardul electric pentru animale

Tensiunea corectă, tipul și numărul potrivit de fire pe un gard electric pot controla în mod satisfăcător păsările de curte, ovine, capre, porci, bovine, cabaline, iepuri, căprioare, vulpi, coioți și urși. Trucul este să obțineți tensiunea corectă și tipul și distanța firelor de gard adecvate speciei.

Când vine vorba de gardul electric, există două tipuri de animale: cele care sunt ușor de controlat cu tensiuni mai mici și cele care necesită mai mult curent pe sârmă pentru a le convinge că trecerea prin gard este o idee proastă.

Recomandările de cablare pentru tip, înălțime și distanță se bazează pe faptul că o anumită categorie de animale preferă, în general, să treacă sub, peste sau printr-un gard și dacă are o vedere bună. Urșii, de exemplu, au o vedere slabă și se pot ciocni printr-un gard înainte să vadă că este acolo. Așadar, trebuie să ții cont de mai multe aspecte esențiale atunci când alegi gardul electric potrivit pentru ferma ta. 

Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când alegi gardul electric:

  1. Sârmele superioare și inferioare trebuie întotdeauna încărcate pentru a descuraja atât animalele care vor să sară peste gard, cât și pe cele care vor să treacă pe sub el. Dacă utilizezi fire împământate, așează-le în mijlocul gardului.
  2. Cu cât părul sau blana sunt mai lungi și mai groase, cu atât este mai mare tensiunea necesară pentru ca șocul să ajungă până la piele și să fie convingător.
  3. Cu cât animalul este mai rapid și/sau cu cât este mai slabă vederea lui, cu atât gardul ar trebui să fie mai vizibil. Acest lucru este valabil mai ales pentru cai și urși.
  4. Gardurile mai înalte sunt pentru animalele care sar și gardurile mai joase și mai strânse pentru animale de talie mică. 
  5. Garduri mai înalte sunt pentru animalele tinere. Acestea sunt recunoscute pentru energie, așadar,  au mult mai multe șanse să încerce să sară un gard decât au animalele care sunt adulte și mature. Dacă ai astfel de animale în turmă, trebuie să ții cont că un gard electric pentru animale ceva mai tinere trebuie să aibă numeroase fire superioare, iar, dacă este nevoie, să adaugi și unele în plus.
  6. Oamenii adesea nu observă sau nu înțeleg gardurile electrice. Dacă oricare dintre gardurile tale electrice se învecinează cu drumurile publice sau se află în apropierea locurilor unde apar oameni care merg pe jos, drumeții, vehicule pentru toate terenurile, atunci o bandă electrică groasă sau o sfoară foarte vizibilă este o idee bună. Pune și un afiș cu ”ATENȚIE! Gard electric!” și fă-l să iasă în evidență. 

Acestea fiind spuse, majoritatea surselor recomandă un minim de 4.000 de volți pentru speciile greu de controlat și un minim de 2.000 de volți pentru animalele mai docile. Orice lucru mai mare de 8.000 de volți este considerat mai mult decât este necesar (unele surse spun 6.000) și sunt mai susceptibile de a provoca vătămări. Cu siguranță, multe animale domestice vor fi controlate cu mult mai puțin de 3.000 de volți; dar pentru început poți să pornești cu aceste valori.

Sursa foto: shutterstock.com 

Facebook Comments Box

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top