Provocarile pentru stabilizarea versantilor au devenit din ce in ce mai solicitante, datorita constructiei de cladiri inalte in mediul urban, unde sunt necesare excavatii adanci pentru subsoluri si exista in general cladiri adiacente santierului. Pentru acest motiv trebuie folosite metode de stabilizare a excavatiilor, unde integritatea cladirilor adiacente nu este afectata. Aceste metode includ pereti de sprijinire excavatie cu palplanse, acestea fiind ancorate si exista alte metode de constructie in care ancorele nu pot fi utilizate, cum ar fi constructia de sus in jos. In functie de conditiile de lucru, scopurile acestora, dimensiunea excavatiei si proprietatile solului, se folosesc diverse scheme de palplanse. Sunt construite din metal sau din alte materiale. Fiecare tip de palplanse are avantajele si dezavantajele sale. Palplansele din metal pot fi folosite de mai multe ori, deoarece pot fi indepartate de la sol fara deteriorare. Utilizarea unica a palplanselor din alte materiale, creste costul constructiei si prin urmare, cea mai eficienta este utilizarea palplanselor de metal.
Sprijinire excavatie cu metode moderne
Sistemele de ancore ale solului sunt o tehnologie moderna care permite rezolvarea eficienta a diverselor probleme care apar in constructiile industriale, civile si de transport. Sistemele de ancorare sunt utilizate pe scara larga in diverse domenii ale constructiilor, pentru a consolida si creste capacitatea portanta a solului, structurilor de sustinere, echipamentelor industriale etc. Ancora este un element de fixare sub forma de surub si este fixata in baza rulmentului. Unul dintre principalele avantaje ale sistemelor de ancorare este versatilitatea. In functie de cerintele unui anumit proiect, ancorele pot fi folosite ca piloti gauriti si, de asemenea, ca suruburi de impamantare (stifturi). Pentru instalarea ancorelor se foloseste o instalatie de foraj.
Principalele domenii de aplicare a sistemelor de ancorare
Palplansele pentru sprijinire excavatie pot fi utilizate pentru:
- Cresterea capacitatii portante a structurilor de sustinere si a fundatiilor din inima obiectelor mari (cladiri inalte, poduri, mijloace de transport);
- Armare terasamente si alte lucrari de terasamente, ziduri de ancorare;
- Lucrari antialunecare (consolidarea taluzurilor, malurilor de lacuri naturale si artificiale, ziduri de sprijin, taluzuri);
- Intarirea peretilor gropilor;
- Armarea peretilor tunelului (metoda de constructie deschisa si inchisa).
Tipurile de pereti de sprijinire excavatie si designul acestora trebuie sa includa o serie de aspecte estetice, structurale si functionale, pentru a preveni ca acestia sa devina un pericol sau sa se prabuseasca. Planificarea avansata si selectia precisa vor avea ca rezultat constructii stabile impotriva ruperii maselor de pamant si sa reziste la umplerea cu apa sau la produsele miniere. Palplansele pentru sprijinire excavatie sunt elemente structurale care sunt proiectate sa sustina in general pamantul sau o parte a unui teren si sa ofere suport lateral pantelor verticale sau semiverticale ale solului. Palplansele pentru sprijinire excavatie suporta fortele orizontale transmise de sol si fortele verticale provenite de la peretii portanti. Stabilitatea lor este asigurata practic de greutatea peretelui in sine.