Stiri

Primăria Municipiul Iaşi prezintă cele 11 proiecte europene planificate pentru anul 2015!

Primăria Municipiul Iaşi prezintă cele 11 proiecte europene planificate pentru anul 2015!Infrastructura Iaşului va fi schimbată radical în anul acesta! De asemenea, pentru perioada 2014 – 2020 municipalitatea pregăteşte alte 8 proiecte pentru care va solicita finanţare europeană nerambursabilă.
Printre proiectele ce au prioritate se numara: Axa Sud, Nicolae Iorga – Doi Băieţi, Căminul de Pensionari, Managementul Traficului, Pasajul rutier Octav Băncilă, Reabilitarea Mănăstirii Golia, Lăpușneanu -€“ Piața Unirii, Muzeul Municipal, Plaja Nicolina, Splai Drept Bahlui, Noua Autogara, Infrastructura, sport si agrement. Mai jos gasiti toate detaliile despre fiecare proiect in parte.

Rapa Galbena Iasi – Foto: Marius Balan

Rapa Galbena Iasi – Foto: Marius Balan

Axa Sud
Proiectul european „Dezvoltare şi reabilitare artera funcţională Sud” se numără printre lucrările de anvergură ale Iaşului aflate într-un stadiu avansat de execuţie. Operaţiunile care mai urmează a fi făcute în acest an se situează sub 30% din dimensiunea întregii lucrări, fapt ce oferă siguranţă încheierii şantierului chiar înainte de termenul stabilit iniţial pe 30 iulie 2015. Aproximativ 87,6 milioane de lei au fost alocaţi acestui proiect, banii fiind folosiţi pentru înlocuirea a 8 kilometri linie simplă de tramvai, reabilitarea reţelei stradale pe o suprafaţă de 66.000 metri pătraţi, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri pătraţi, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri, toate lucrările desfăşurându-se între Podu Roş şi CUG.

Nicolae Iorga – Doi Băieţi
Modernizarea liniilor de tramvai de pe traseul b-dul Nicolae Iorga – Ţesătura – Calea Chişinăului – Metalurgie – Doi Băieţi reprezintă miza altui important proiect european derulat de municipalitatea ieşeană, cu un ritm susţinut de implementare. Investiţia de 89 milioane de lei presupune modernizarea şi înlocuirea a 9,9 kilometri de cale de rulare pe unul dintre cele mai circulate trasee de tramvai din Iaşi, finalizarea proiectului fiind programată pentru vara acestui an.

Căminul de Pensionari
Reabilitarea şi extinderea Căminului de Pensionari „Sf. Cuvioasa Parascheva” reprezintă unul dintre proiectele Iaşului aflate foarte aproape de inaugurare. Întreaga lucrare implică o investiţie de 10,9 milioane lei şi presupune ridicarea unui corp de clădire în cadrul complexului din Copou, precum şi modernizarea spaţiilor deja existente. Căminul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” va asigura cazarea a 281 de pensionari care nu au locuinţa şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii.

Managementul Traficului
Iaşul va beneficia din acest an de un Sistem de Management al Traficului, un proiect european cu o valoare de 91 milioane lei ce va fi implementat pâna în august 2015. Investiţia are rolul de a creşte fluiditatea traficului în oraş şi prevede semaforizarea centralizată şi adaptată traficului a 90 de intersecţii din oraş. Practic, vor fi montate 1.242 de semafoare, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 de camere de detecţie, 59 de echipamente pentru supraveghere, toate fiind coordonate de un dispecer amplasat într-o clădire de 380 de metri pătraţi.

Pasajul rutier Octav Băncilă
Tot în 2015 este estimată finalizarea Pasajului Octav Băncilă, parte a unui proiect de 87 milioane lei ce a vizat şi modernizarea completă a străzilor adiacente, în lungime de 6,3 km şi a trotuarelor aferente. Singura construcţie de profil ridicată în Iasi în ultimii 25 de ani, pasajul va avea o lungime de 532 de metri şi va lega cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia de centrul oraşului. O mare parte din fluxul autovehiculelor care vor traversa Pasajul Octav Băncilă va fi preluată de recent inauguratul Pasaj Mihai Eminescu, realizându-se astfel o legatură rapidă către b-dul Independenţei.

Reabilitarea Mănăstirii Golia
În valoare de peste 25 milioane de lei, mare parte fonduri europene nerambursabile, cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia va fi finalizată în acest an. Proiectul presupune refacerea a 2.500 de metri pătrați de pictură murală și a 190 de metri pătrați de iconostas, modernizarea a 400 de metri de rețea de transport public, 3.600 de metri pătrați de carosabil, 1.158 de metri pătrați de trotuare, 3.126 de metri pătrați de spații verzi, precum și iluminatul exterior din zonă. Partea de cofinanțare necesară desfășurării proiectului este asigurată de Consiliul Județean și Primărie.

Lăpușneanu -€“ Piața Unirii
Anul 2015 va consemna și finalizarea proiectului de regenerare urbană a zonei Lăpușneanu -€“ Piața Unirii. Prin acest proiect în valoare de 13,6 milioane de lei, vor fi modernizate strada Lăpușneanu, parcul Mitocul Maicilor, esplanada dintre Independenței și Piața Unirii, dar și pasajul pietonal subteran din piață. Ύn zona de legătură dintre Hotel Unirea și Piața Independenței va fi refăcut pavimentul și vor fi amenajate două fântâni arteziene în cascadă. De asemenea va fi schimbat mobilierul urban, iar pasajul pietonal din Piața Unirii va asigura accesul persoanelor cu dizabilități prin montarea de lifturi speciale și a unei platforme elevatoare.

Muzeul Municipal
Din acest an, Iașul va avea din nou un Muzeu Municipal, instituție ce a funcționat în perioada interbelică. Muzeul va funcționa în fosta Casă Burchi din strada Zmeu nr. 3, reabilitarea, consolidarea și dotarea acesteia facând obiectul unui proiect european de 4 milioane de euro. În exterior, fațadele imobilului vor fi reabilitate până la nivelul restaurării elementelor decorative și de detaliu, tâmplăria va fi refăcută complet, vor fi amenajate căi de acces pietonale și carosabile, spații verzi, o terasă neacoperită, jardiniere, curte de serviciu. La interior, spațiul va fi refuncţionalizat și va cuprinde: spații de expunere, sală multimedia și instalație audio pentru vizitatori, muzeu numismatică, spații de depozitare pentru exponate, birouri.

Plaja Nicolina
Infrastructura de agrement a Iașului va fi completată în acest an cu noua amenajare a Plajei Nicolina. Proiectul de 20,3 milioane de lei va schimba complet aspectul uneia dintre cele mai apreciate și vizitate zone de agrement ieșene. Principala investiție din cadrul proiectului va consta în ridicarea unei clădiri noi de agrement și tratament, întinsă pe o suprafața utilă de aproximativ 2.500 de metri pătrați. Ύn interior, vor funcționa spații pentru cabinete individuale, de tratament, cu săli de gimnastică, aerobic, altele de tip spa cu căzi cu hidromasaj sau cu tratamente cu împachetări de nămol.

Splai Drept Bahlui
Finalul acestui an va înregistra și încheierea unuia dintre cele mai spectaculoase proiecte ale municipalității, amenajarea celor două Splaiuri ale Bahluiului, prin două proiecte distincte. Astfel, cel de amenajare a Splai Drept Bahlui are valoarea de 56,9 milioane lei și va duce la reabilitarea și modernizarea a 6,2 km de străzi, 12 km de trotuare, precum și amenajarea a 11,4 km de pista de bicicliști. Cablurile de date, telefonie, energie vor fi coborâte în subteran, iar suprafața spațiilor verzi amenajate va fi de 16 km pătrați, cu bănci și coșuri de gunoi. Pe tronsonul Podul de Piatră – Podu Roș va fi scoasă linia de tramvai, urmând a fi înlocuită cu o arteră cu sens unic, paralelă cu Șoseaua Națională. Reabilitarea va continua și pe tronsonul următor, din Podu Roș până la Podul Tudor Vladimirescu, arteră care ramâne cu sens unic, iar de aici în continuare până la Pod Metalurgie, apoi Pod
Proiecte pentru perioada 2014 – 2020
Municipalitatea abordeaza exercitiul bugetar european 2014 – 2020 cu 8 proiecte de infrastructura.

Noua Autogara
Primul proiect, în ordinea priorităţii, îl constituie realizarea Centrului intermodal de transport Autogara Iaşi, cu o valoare estimată la 22 de milioane de euro. Conform planurilor, autogara va fi amplasata în locul actualului depou al RATP din Tudor Vladimirescu. „Va fi cel mai modern obiectiv de acest fel din întreaga regiune de Nord Est, presupunând amenajarea unei parcări supraterane cu 60 de locuri, 10 persoane de aşteptare, 50 locuri de parcare pentru autobuze, o staţie de carburanţi, una de spălare şi una ITP, precum şi a unei linii duble de tramvai în incinta centrului”, a declarat Cosmin Coman, şeful Direcţiei Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei.

Infrastructura, sport, agrement
Un alt proiect important pentru perioada 2014 – 2020 îl reprezintă modernizarea liniei de tramvai Tătăraşi – Dancu, în valoare de 18 milioane de euro. Reabilitarea parcului de la Teatrul Naţional va face şi ea obiectul unui proiect european de 19 milioane de euro. Alte 40 de milioane de euro vor fi investite în amenajarea unui Centru Regional de Recuperare la Spitalul de Recuperare. Municipalitatea vrea să atragă 9 milioane de euro pentru amenajarea Parcului Industrial de la Fortus, alte 2 milioane de euro urmând a costa crearea unei baze de agrement în zona C.A. Rosetti. Cu alte 4,5 milioane euro se va realiza zona de agrement din vecinătatea Bahluiului. Cel mai amplu proiect al Primăriei, dar şi cel mai scump, de 54 de milioane de euro, îl reprezintă construirea unei baze sportive în Moara de Vânt, ce va cuprinde un stadion de 40.000 de locuri, o sală polivalentă de 10.000 de locuri şi o arenă de tenis de 4.000 de locuri.

Facebook Comments

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Sistem de Management al traficului in Iași

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top